Nagrada za Stevana Vukovića u Jagodini

Predstava “Bladi mun” Crnogorskog narodnog pozorišta oduševila je publiku i kritičare na 49. Danima komedije

1126 pregleda 1 komentar(a)
Ansambl predstave (Vuković u sredini), Foto: Duško Miljanić
Ansambl predstave (Vuković u sredini), Foto: Duško Miljanić

Crnogorski glumac Stevan Vuković dobio je nagradu za najboljeg mladog glumca za ulogu Stefana u predstavi “Bladi mun”, na 49. Danima komedije u Jagodini. Ansambl Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP) predstavio se posljednje takmičarske večeri festivala u Jagodini, predstavom po tekstu i u režiji Ane Đorđević.

Žiri, koji su činili glumac Dragan Petrović Pele, novinarka “Politike” Borka Golubović Trebješanin i dramaturg i pozorišni kritičar Željko Jovanović, donijeli su odluku da nagrade Vukovića, a pored stručnog mišljenja, predstava je naišla na odlične reakcije publike i dobila visoku ocjenu - 4.69.

Učešće CNP-a na “Danima komedije” označilo je i regionalizaciju festivala koji je do ove godine imao nacionalni karakter. Umjetnički direktor i selektor festivala, reditelj Nebojša Bradić istakao je da je predstava CNP-a prirodno ušla u jedan repertoar koji ima podnaslov “Istina komedije”.

”Ono što je veoma važno jeste da svaka komedija na neki način maskira tragediju, koliko i tragedija maskira komediju. To je jedan odnos pozorišta i svijeta, a ova predstava upravo na jedan uzbudljiv način demonstrira to skidanje i stavljanje maski, padanje maski, i govori o nekim stvarima koje su izuzetno važne za ovaj naš svijet u kojem živimo, ne propituje samo ulogu društvenih mreža i telefona, već diktat i zloupotrebu koje takva jedna nova alatka koja čini naše živote povezanim, čini u manipulacijama i opterećenju za sve. Mislim da ova predstava ima i kritički i puni pozorišni okvir u kojem djeluje”, istakao je Bradić.

Na okruglom stolu koji je održan nakon izvođenja predstave, pozorišna kritičarka Aleksandra Glovacki ocijenila je da je “Bladi mun” dio promišljene selekcije koju su ove godine činile predstave koje su zapravo ubojite komedije.

”Ove teme su opšte teme, istinite ljudske priče, koje u maniru građanske drame razbijanjem te slike građanskog svijeta, otvaraju važno pitanje - šta je iza onoga što vidimo, šta se krije iza naše najljepše slike i koliko je važno da to spoznamo. Ova predstava govori upravo o tome, da ne možemo živjeti sa lažnim slikama i da uvijek dođe trenutak da prestanemo da se lažemo”, kazala je Glovacki.

U predstavi igraju: Kristina Obradović, Aleksandar Gavranić, Sanja Vujisić, Nikola Perišić, Maša Božović, Filip Đuretić, Stevan Vuković i Branka Otašević. A nakon “Dana komedije” CNP nastavlja festivalska gostovanja sa predstavama “Pokojnik”, “Šćeri moja” i “Bladi mun” koje će biti izvedene u Beogradskom dramskom pozorištu 29, 30. i 31. marta u okviru mini festivala “Naši dani”.