Prvi put slični sebi samima

Izložba nastala u saradnji vizuelnih umjetnika, Natalije Vujošević iz Crne Gore i Ivana Markovića iz Srbije, biće otvorena večeras u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu

2164 pregleda 0 komentar(a)
Detalj jednog od radova, Foto: Privatna arhiva
Detalj jednog od radova, Foto: Privatna arhiva

Izložba “Prvi put slični sebi samima”, nastala u saradnji vizuelnih umjetnika, Natalije Vujošević iz Crne Gore i Ivana Markovića iz Srbije, biće otvorena večeras u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, u 19 časova.

Postavka predstavlja niz međusobno povezanih radova koji kroz medije pokretne slike (Marković), skulpture, site-specific intervencije (Vujošević) i teksta (umjetnici u saradnji sa dramaturškinjom Tanjom Šljivar) promišljaju odnos ideala, sjećanja, prostora i vremena.

Prozor detalja
Prozor detaljafoto: Privatna arhiva

"Polazeći od konkretnih primjera modernističkih građevinskih projekata (službena zgrada kompanije Energoprojekt na Novom Beogradu) ili reminiscence estetskih i stilskih vrednosti njima pripadajućih enterijera, umjetnici izvode svojevrsno vizuelno istraživanje prostora u koje su upisani tragovi društveno-političkog konteksta u kojem su nastali. Kroz postupke posmatranja, sakupljanja, beleženja i izlaganja izolovanih prostornih, vremenskih i materijalnih fragmenata koji su nekada bili deo koherentnog društvenog tijela, izložba postavlja arhivsku građu, poetske video-audio sadržaje i intervencije u specifične narativno-refleksivne relacije i omogućava doživljaj prostora kroz rekonstrukciju iskustva", navodi se u opisu postavke.

Dramaturgija postavke artikuliše na kraju prostor kao susret kolektivne memorije i vizije kolektivnog istupa, kao dimenziju snolikih i začudnih susticanja društveno proživljenog i ne više prisutnog i potisnutog, kao okidač prepoznavanja, zapisano je u tekstu koji prati izložbu, a čiji je kustos Miroslav Karić.

Vujošević i Marković
Vujošević i Markovićfoto: Privatna arhiva

"Video-opservacije ambijenta poslovnog kompleksa, snažno markiranog prepletima elemenata arhitekture, biljaka, geometrizovanih sjenki i povremenog nijemog prisustva ljudi, dalje prostorno-asocijativno aktiviraju sadejstva izloženih artefakata ne tako davne kulture i glasa nevidljivog naratora čiju priču određuje tok prisjećanja, mentalnih slika, utisaka, faktografije. Atmosfera se postepeno gradi u kretanju i nizu senzornih i emotivnih stanja, koji uvode u uvježbavanje ritma ili koreografije i ispitivanje mogućih oblika novog zajedničkog tijela i jezika", ističe se u najavi.

Postavka se u Beogradu može pogledati do 30. maja.

Bonus video: