Izložba „Sinergija suprotnosti”

Postavka će biti otvorena večeras u CGU “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju

3117 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložbom “Sinergija suprotnosti” Narodni muzej Crne Gore (NMCG) danas započinje ovogodišnju izlagačku sezonu. Postavka će biti otvorena večeras u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju, u 19 časova, a predstavlja umjetnička istraživanja četiri nastavnika sa Fakulteta grafičkih umjetnosti i sa Fakulteta slikarstva Akademije likovnih umjetnosti u Gdanjsku u Poljskoj.

Na izložbi, koju organizuju Fakultet likovnih umjetnosti i NMCG, biće predstavljeni radovi umjetnika: Aleksandra Jadčuk, Lukasz Butovski, Marek Vrzesinski i Słavomir Vitkovski.

”Poljski umjetnici pristupaju slikarstvu kao univerzalnom, arhetipskom sredstvu komunikacije, kojim su ljudi komunicirali još od praistorije. Svaki od četiri pristupa karakteriše individualan, jedinstven način artikulisanja forme i značenja, što je lično tumačenje i opis savremene materijalne i duhovne stvarnosti. Umjetnici pronalaze inspiraciju u tradiciji, neki u apstraktnoj umjetnosti, a drugi u figurativnoj”, ističe se u saopštenju.

Iz NMCG dalje predstavljaju poetike umjetnika pojedinačno.

”Na izložbi se mogu vidjeti slikarski eksperimenti Aleksandre Jadčuk, u kojima motiv pejzaža poprima konvencionalnu formu znaka, pojačan ritmom i teksturom slike. Marek Vrzesinski predstavlja magične slike simbola izvučenih iz prostranstva ezoteričnih misterija, pozivajući nas na razmišljanje o njima. Za Slavomira Vitkovskog je umjetnost poput putovanja kroz život u promjenljivom ritmu događaja, on predlaže da se zaustavimo i razmišljamo o ratu u Ukrajini koji traje već duže od godinu dana, dok nas Lukasz Butovski u svojim ekspresivnim slikama zavodi ličnim pozivom na razmišljanja o smislu ljudskog života, suprotstavljajući i međusobno prožimajući osjećanja egzistencijalne sreće i patnje”, najavljuju oni.

Izložba je rezultat dugogodišnje saradnje Fakulteta likovnih umjetnosti i Akademije likovnih umjetnosti u Gdanjsku u okviru Erasmus + programa međunarodne kreditne mobilnosti. J. K.

Bonus video: