Nedostatak podrške razbuktava vatru

Predstava “Anastasija, hrabro je govoriti o sebi”, biće izvedena sjutra u Podgorici, u Evropskoj kući

3079 pregleda 115 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Psiho-vodič
Foto: Psiho-vodič

Jedinstvena, edukativna, emotivna, angažovana i u potpunosti realna, predstava “Anastasija, hrabro je govoriti o sebi”, biće izvedena sjutra u Podgorici, u Evropskoj kući, u 18 časova.

Priču o tome kako nedostatak sistemske podrške djeci, koja iz nekog razloga “gore iznutra”, dovodi do razbuktavanja vatre, a ne njenog gašenja, ispričali su učenici osnovnih škola “Oktoih”, “Štampar Makarije”, štićenici JU Centra “Ljubović” kroz predstavu po tekstu i u režiji Zorana Rakočevića.

Predstava se realizuje kroz projekat “Proaktivno uključivanje društva i pojedinaca u rad sa djecom i mladima u riziku i djecom i mladima sa problemima u ponašanju kroz format forum teatra”, a koji su finansijski podržale NVU Staze sa partnerskim organizacijama, NVU Djeca Crne Gore i Udruženje Impuls, kroz program “Profesionalno i pravovremeno pružanje usluga nakon kovida-19-PTSD”, a koji se finansira iz sredstava Evropske unije u Crnoj Gori.

”Cilj predstave ‘Anstasija, hrabro je govoriti o sebi’ jeste edukacija djece i mladih u zajednici, kao i profesionalaca i ostalih članova zajednice kroz životno predstavljanje problema djece koji se nalaze ispod ispoljenog socijalno neprilagođenog ponašanja, kršenja zakona”, ističe se u najavi.

Obrazloženo je da je u pitanju jedinstven umjetnički pristup, sa posebnim fokusom na edukativni i psihološki segment komada.

”Kroz prilagođeni oblik forum teatra (bez interakcije sa publikom) - lične priče djece sa problemima u ponašanju i konkretizovanje apstraktnih sadržaja vijesti o djeci iz novinskih članaka, te izvoda iz stručnih i književnih tekstova, prikazani su lični problemi sa kojima se suočavaju i problemi njima bliskih osoba. Kroz više glavnih likova u scenama, sa ciljem razotkrivanja i uticaja na konkretni problem, pozorišnim jezikom ističu i osnovnu strukturu - trijadu odnosa: osoba neprijateljskog ponašanja; osoba koja je napadnuta, povrijeđena, diskriminisana, obespravljena; i osoba koja je posmatrač, pasivno podržava”, navedeno je u opisu predstave.

Predstava je premijerno izvedena u martu, u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” u Podgorici, a nastavlja svoj život i u drugim gradovima, a svi posjetioci nose i dijele pozitivne utiske, sa zaključkom i porukom: “Svi smo mi Anastasija”.

O predstavi je i stručna služba Vrhovnog državnog tužilaštva iznijela afirmativno mišljenje ističući da lične dječije priče, prikazane kroz scenski nastup ogoljuju njihov surovi prolazak kroz sistem porodične i društvene brige od djeci, pozivajući pritom na odgovornost.

Bonus video: