SKCG: Korekcija koeficijenata za umjetničke poslove da se izvrši u pojedinačnim kolektivnim ugovorima

"Podvlačimo da se sva naredna obraćanja povodom ovog pitanja trebaju uputiti isključivo na adresu Ministarstva kulture i medija CG, koje je za to nadležno", navodi se u saopštenju

2876 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sindikat kulture Crne Gore (SKCG) je saopštio da su sa Ministarstvom kulture i medija su u cilju prevazilaženja situacije od uvećanja zarada 3,5 odsto za umjetničku grupu poslova, dogovorili da se valorizacija ovih poslova izvrši kroz korekciju koeficijenata u pojedinačnim kolektivnim ugovorima.

To je saopšteno nakon današnje sjednice Odbora za sprovođenje, praćenje, primjenu i tumačenje Granskog kolektivnog ugovora za oblast kulture.

"Zajednički stav članova SKCG je da ćemo uvijek podržati sve inicijative za poboljšanje socio-ekonomskog statusa svih zapošljenih u kulturi, bez obzira na to da li su dio našeg ili nekog drugog sindikata", navodi se u saopštenju Sindikata kulture Crne Gore koje potpisuje Slađana Sjekloća.

Ističe se da je granskim kolektivnim ugovorom (GKU) za oblast kulture "ispravljena 17-togodišnja nepravda i diskriminacija koja je nanošena stručnoj grupi zanimanja, a koja je za to vrijeme strpljivo ćutala i radila svoj posao, pritom ne svaljujući odgovornost na svoje kolege iz umjetničke grupe poslova, koji su za to vrijeme u prosjeku primali na godišnjem nivou oko 5.000 eura više do 2016. , a potom polovinu tog iznosa, do ovog GKU".

Kako kažu iz Sindikata, to je moralo biti jednom izjednačeno kako bi se ispoštovali zakon i osnovna ljudska prava u smislu ujednačenosti i zarada i društvenog statusa.

"Kao i Ustavom zagarantovanih jednakih prava zapošljenih u istom nivou obrazovanja, kvalifikacija, složenosti poslova, odgovornosti, itd", ističe se u saopštenju.

Ističu da se ne radi o tome da li Sindikat podržava uvećanje nego o tome kako je i zašto Ministarstvo kulture i medija Crne Gore dozvolilo "dugogodišnju diskriminaciju ovolikog broja zapošljenih u kulturi" ili onih koji čuvaju i njeguju kulturno i prirodno blago i baštinu ove zemlje.

"Javnost sve ovo vrijeme vidi isključivo procenat povećanja, koji za umjetničku grupu ovog puta jeste najmanji, svega 3,5 odsto, što se moralo desiti u GKU zbog upodobljavanja sa važećom zakonskom regulativom, sprovedenom od strane Zakonodavstva, Ministarstva kulture i medija i Ministarstva finansija", dodaje se u saopštenju.

Kako kažu, na fonu rješavanja ovog pitanja, SKCG je potpuno saglasan da je ovo pitanje rješivo za Vladu, odnosno nadležna ministarstva i nije u ingerenciji SKCG, koji je sve vrijeme bio aktivno angažovan da se nađe najjednostavniji, najkraći i najprimjereniji pozitivni ishod umjetnike,"bez obzira na medijsko pojavljivanje i silne dezinformacije plasirane u javnosti".

"Podvlačimo da se sva naredna obraćanja povodom ovog pitanja trebaju uputiti isključivo na adresu Ministarstva kulture i medija CG, koje je za to nadležno", navodi se u saopštenju.

Ističu da današnja sjednica Odbora, koja se odnosi na GKU ne može riješiti ovaj problem, niti je to adresa za rješavanje ovog problema.

"Članovima Odbora koji su ujedno i predstavnici SKCG se u kontinuitetu prijeti i vrši se pritisak na njih zbog pokušaja uticaja na ishod glasanja i prebacivanja odgovornosti na SKCG, a iz Ministarstva kulture CG cure dezinformacije koje zbunjuju javnost do mjere ugrožavanja života naših članova", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: