Udruženje glumaca: Stijepović nije uvažila odluku MF da se rasporede koeficijenti predviđeni za sve kulturne djelatnike

"Pozivamo vas svim srcem da nam se pridružite na protestu koji smo najavili za utorak 18. aprila ispred Vlade Crne Gore", navodi se u saopštenju Udruženja glumaca Crne Gore

11373 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Udruženje glumaca Crne Gore uputilo je reagovanje povodom navoda u otvorenom pismu Sindikata kulture Crne Gore, koje je upućeno predsjedniku Vlade Crne Gore i široj javnosti, odmah nakon što se premijer na današnjoj sjednici Vlade osvrnuo na situaciju nastalu donošenjem Granskog kolektivnog ugovora za oblast kulture.

"Premijer je, navodeći da će, ukoliko Sindikat kulture ne rješava pitanje radnika koje zastupa, direktno naslonjenih na stvaralaštvo, kulturu i umjetnost, Vlada preuzeti odgovornost i zbrinuti unižene, zaboravljene i diskriminisane stubove razvijenog društva, stubove kulture Crne Gore", navodi se u saopštenju UGCG.

Dodaje se da su "ekspresno reagovanje otvorenim pismom, zahtjev Ministarstvu kulture i medija da se objavi snimak sa sjednice Odbora, traženje javnog sastanka sa premijerom novine u postupanju Sindikata kulture".

Kazali su da su do sada mnogo puta pozivali predstavnike Sindikata kulture na otvoren, javan razgovor.

"U svakom pozivu jasno naglasili spremnost za saradnju, u cilju obostranog zadovoljstva. Nikada nijesmo dobili odgovor mimo onog podmuklog, netačnog i krajnje manipulativno javno izrečenog stava da su im od strane kulturnjaka upućivane prijetnje, kao i to da su im životi ugroženi", navodi se u saopštenju.

Glumci su se javnosti obratili sljedećim riječima:

"Godinama se trudimo da u zemlji čuda, Crnoj Gori, srcem uživate u našim koncertima, izložbama i predstavama, da budemo spona između umjetnosti i društva. Vjerujemo da nema potrebe da pocrtavamo da bez kulture nema zdravog društva, a zdravo društvo ste upravo vi, zainteresovani da podržite ono što se u cijelom svijetu vezuje isključivo za ono bez čega je život nezamisliv."

Zorica Stijepović, predsjednica Sindikata kulture, kao i članica Savjeta Centra za konzervaciju i arheologiju, navodi se u saopštenju UGCG, u direktnoj komunikaciji sa Ministarstvom kulture, odluku Ministarstva finansija da se rasporede koeficijenti predviđeni za sve kulturne djelatnike nije uvažila, uz argumentaciju koja se tiče nivelacije koeficijenata, izjednačavanje koeficijenata", kazali su iz UGCG.

"Moralo vam je biti umanjeno uvećanje", kazala je Stijepović, navodi se u saopštenju.

O značaju umjetnika u društvu, kažu oni, nema potrebe naširoko pričati, ali o zemlji bez njih bismo mogli šta da kažemo.

"Postavljamo pitanje znanja, morala, etike kao i ambicije ugrožavanja stvaralaca, te se pitamo da li je u najmanju ruku upitno i sa nekim razlogom, oglušivanje o stavove dva ministarstva kroz sprovođenje autokratskih, nekolegijalnih i krajnje zlonamjernih principa.

O značaju umjetnika u društvu, kažu oni, da nema potrebe pričati, ali o zemlji bez njih bismo mogli šta da kažemo.

"Pozivamo vas svim srcem da nam se pridružite na protestu koji smo najavili za utorak 18. aprila ispred Vlade Crne Gore", navodi se u ssaopštenju Udruženja glumaca Crne Gore.

Bonus video: