Život i djela inspiracija za film

Dan galerije “Velimir A. Leković” u Baru obilježen postavkom odabranih djela crnogorskog slikara i interaktivnom radionicom “Veliši u čast”

1798 pregleda 32 reakcija 0 komentar(a)
Sa otvaranja izložbe, Foto: Privatna arhiva
Sa otvaranja izložbe, Foto: Privatna arhiva

Postavkom odabranih djela crnogorskog slikara Velimira Veliše Lekovića, uz radionicu “Veliši u čast”, koja je specijalno osmišljena za ovu priliku, obilježen je Dan galerije “Velimir A. Leković” u Baru.

To je bila i prilika za podsjećanje na značajnog crnogorskog slikara, pa je rukovodilac Umjetničke galerije “Velimir A. Leković” u Baru, dr Milun Lutovac zapazio da je život Velimira Veliše Lekovića bio jednako interesantan koliko i njegovo djelo. On je istakao da bi se na osnovu umjetnikovih biografskih podataka mogao napraviti dobar film, ne samo dokumentarni.

”Interesantno je da je Veliša, bez obzira gdje je bio, skupio snage da se vrati u onu i onakvu Crnu Goru, koja je uvijek bila čudna za povratak. Trebalo je hrabrosti tada, a možda i danas, da se čovjek poslije stvaralačkih uspjeha vrati u Crnu Goru i bude ono što jeste. A najteže je među svojima biti iskren, borac za istinu i za pravdu”, kazao je Lutovac.

Lutovac je zapazio da je na Lekovića i njegovo stvaralaštvo, najveći uticaj imao pedagog i slikar Milo Milunović.

Velimir Veliša Leković završio je Akademiju likovnih umjetnosti školske 1947/48. u Beogradu, na odsjeku za slikarstvo, u Milunovićevoj klasi. Lutovac ističe da je on tako, od svog profesora naslijedio prefinjen osjećaj za kultivisani ton, klasično vrednovanje površina i njihovih uzajamnih odnosa.

”Na Velišu, kako su ga zvali i znali u njegovom zavičaju, Milunović je posijao sjeme za smisao i slobodu likovnih impulsa. Na Velišu je posebno uticalo njegovo klasično vrednovanje površina i tretman njihovih odnosa, kao i nenamatljiva, a opet virtuozna upotreba linije i organizacije kompozicije. Naravno, bilo je i drugih uticaja, ali su rano prevladani i nijesu bitnije uticali na njegovu umjetničku fizionomiju, dok je Milunovićev ‘kultivisani ton’ postao neodvojivi dio Velišinog iskrenog i predanog temperamenta”, rekao je Lutovac. On je dodao da su u Lekovićevom slikarstvu pejzaž i prostor, a posebno zavičajni, ono suštinsko i postojano, iz čega izviru njegova dva osnovna likovna elementa, pratioci svih kasnijih samostalnih vizija - boja i svjetlost...

”Velišino djelo je zaokruženo, dosljedno, lirski čisto s nenametljivim ličnim pečatom autora. On je svim svojim bićem, kako kroz svoj stvaralački, tako i kroz svoj veoma zapaženi pedagoški rad težio da bude most koji povezuje generacijske obale likovnog stvaralaštva Crne Gore”, kazao je Lutovac.

Neobična stvaralačka energija

Pored zvaničnog dijela, prisutni su imali priliku da prisustvuju i interaktivnoj, likovnoj radionici “Veliši u čast”, koja je realizovana u saradnji sa Umjetničkim ateljeom “Dalijas” iz Bara koji vode akademski slikar Dalibor Ćetković i njegova supruga, slikarka Jasmina Ćetković. U tom segmentu programa, mladi likovni talenti iz Bara, po uzoru na djelo značajnog slikara, kreirali su sopstvene radove, u raznim likovnim tehnikama.

Tako je djelo crnogorskog akademskog slikara postalo dio edukativne radionice tokom koje su se predstavnici mlađih generacija, kao i dio zainteresovane javnosti, mogli ponovo da se upoznaju sa univerzalnim vrijednostima Lekovićevog života i rada.

Detalj iz radionice
Detalj iz radionicefoto: Privatna arhiva

”Upravo zato se i rodila ideja da se Dan galerije organizuje tako što će se povezati Velišino djelo sa darom i vještinom mladih talenata iz umjetničkog ateljea ‘Dalijas’, u cilju edukacije i afirmacije likovnih vještina kod mlađih generacija Bara, i u cilju upoznavanja javnosti sa višeslojnim značenjima i vrijednostima koje baštini Velišino djelo”, istakao je Lutovac, koji je autor ovog projekta.

On je istakao da je sve prisutne okupila neobična stvaralačka energija, povezana neobičnim generacijskim likovnim nitima.

Bonus video: