Vlaović predstavila tri potencijalna rješenja problema oko GKU i pozvala na ujedinjenje

"Ministarstvo kulture i medija daje punu podršku predstavnicima umjetničke grupe poslova kako bi se dijalogom došlo do rješenja za njihovo uvećanje koeficijenata"

2982 pregleda 2 komentar(a)
Foto: MKM
Foto: MKM

Probleme i nezadovoljstvo koje je raspodjela koeficijanata u Granskom kolektivnom ugovoru (GKU) izazvala kod umjetničke grupe poslova mogu se riješiti pojedinačnim kolektivnim ugovorom kod poslodavca, ponovnim razmatranjem zahtjeva za uvećanje koeficijenata za umjetničku grupu poslova od strane Odbora za sprovođenje, praćenje, primjenu i tumačenje GKU ili otkazom GKU, saopštila je ministarka kulture i medija Maša Vlaović.

Ona se danas sastala sa direktorima Kraljevskog pozorišta Zetski dom, Crnogorskog narodnog pozorišta i Muzičkog centra, predstavnicima Glavnog grada i Opštine Nikšić, Sindikata kulture i nezadovoljnih umjetnika.

Na sastanku, kako je saopšteno iz ministarstva kulture i medija, su razmotreni modeli za rješavanje predmetnog pitanja i potencijalna rješenja.

"Ministarstvo kulture i medija daje punu podršku predstavnicima umjetničke grupe poslova kako bi se dijalogom došlo do rješenja za njihovo uvećanje koeficijenata. S obzirom na to da zahtjev nije dobio pozitivan ishod na sjednici Odbora, na kojoj je tema i povod zasijedanja bila promjena koeficijenata za umjetničku grupu poslova, a ne još jedno povećenje zarada svim zaposlenim u kulturi, kako navode predstavnici Sindikata u svojim javnim obraćanjima, pregovori moraju biti nastavljeni", navodi se u saopštenju.

Vlaović je na sastanku, dodaje se, istakla da je potrebno da u duhu zajedništva svi pokažu zrelost i da teže ka rješavanju ovog pitanja kako bi se postigao najviši stepen zadovoljstva svih zaposlenih u kulturi.

"Želimo i cijenimo da je potrebno da se što hitnije pronađe kompromisno rješenje i još jednom pozivamo Sindikat kulture na dijalog kako bi zajedno razmotrili rješenje pomenutog problema", rekla je Vlaović.

Vjeruje da će zajedničkim snagama stvoriti dobre socio-ekonomske uslove za sve zaposlene u kulturi, imajući u vidu trenutne makroekonomske tokove, prateći stopu inflacije koja u ovom trenutku iznosi 12 odsto.

Predstavnici javnih ustanova kulture, lokalnih samouprava i lokalnih javnih ustanova iz oblasti kulture, kako se navodi u saopštenju, istakli su da rješenje putem pojedinačnih kolektivnih ugovora kod poslodavca u ovom trenutku nije moguće realizovati u svim ustanovama, te ne bi dovelo brzog rješavanja predmetnog pitanja i samo bi djelimično riješilo nazadovoljstvo zaposlenih.

Zaključeno je da postoje dvije opcije za prevazilaženje nastalog problema, i to u okviru Odbora ili otkaz GKU, navodi se u saopštenju.

Bonus video: