Ansambli iz regiona, Austrije i Italije na KotorArtu

Međunarodni festival KotorArt Don Brankovi dani muzike ovog ljeta će ugostiti ugledne i značajne ansamble iz regiona i Evrope

1563 pregleda 0 komentar(a)
Ansambl "Mare nostrum", Foto: Cristina Rezzi
Ansambl "Mare nostrum", Foto: Cristina Rezzi

Međunarodni festival KotorArt Don Brankovi dani muzike ovog ljeta će ugostiti ugledne i značajne ansamble iz regiona i Evrope.

Pored već najavljenog ansambla “Double Sens” sa solistom Nemanjom Radulovićem na violini koji će otvoriti festival, te Orkestra mladih zapadnog Balkana, publika u Kotoru će imati priliku da sluša i: ansambl Mare Nostrum 14. jula u Bogorodičinom hramu, ansambl Zagrebački solisti 15. jula, kao i vrhunski muzičari Bečke filharmonije koji će pod rukovodstvom Kirila Kobančenka, prve violine uglednog orkestra nastupiti 29. jula, najavljuju iz KotorArta.

Zagrebački solisti
Zagrebački solistifoto: Marina Paulenka

Ansambl Mare Nostrum je sastav specijalizovan za baroknu muziku, a posebno za vokalne kompozicije Alesandra Stradele. Osnovao ga je kontrabasista Andrea De Karlo, čiji je susret sa violom da gamba bio presudan za dalji tok karijere i životno opredjeljenje. Partneri koncerta su ambasada Italije u Crnoj Gori i Italijanski institut za kulturu iz Beograda. Novo viđenje estetike vokalne i instrumentalne muzike 17. vijeka festivalska publika imaće priliku da čuje u petak, 14. jula u predivnom ambijentu Bogorodičinog hrama, u 21 čas.

U istom prostoru predstaviće se i Zagrebački solisti, ansambl osnovan davne 1953. godine, a koji je jedan je od najcjenjenijih na našim prostorima. Tokom sedam decenija postojanja ansambl su vodili znameniti koncert majstori, a od 2012. godine ansambl nastupa uz čuvenog violinistu Sretena Krstića, koncert majstora Minhenske filharmonije. Oni će nastupiti u subotu, 15. jula, u 21 čas.

Partnerstvo između KotorArta i Porto Montenegra se nastavlja i ove godine ekskluzivnim koncertom na kome će u prelijepom ambijentu nastupiti vrhunski muzičari Bečke filharmonije, pod rukovodstvom prve violine orkestra Kirila Kobančenka. Okupljeni u okviru Platforme K+K Vienna, ova grupacija renomiranih muzičara formirana je iz želje za postizanjem visokih ideala umjetničke slobode. Pod nazivom “Vienna Calling”, koncert će se održati 29. jula u 21 čas, u sklopu RUBIX Porto Montenegro festivala. Koncert je inspirisan albumom koji je ansambl 2018. godine objavio za prestižnu diskografsku kuću Dojče gramofon, a predstavlja fascinantno putovanje kroz svijet klasične muzike, tanga i džeza, kao i drugih žanrova.

Platforma “K+K Vienna”
Platforma “K+K Vienna”foto: Terry Linke

Iz KotorArta su saopštili da festival i ove godine nastavlja da njeguje zvuke kamernog muziciranja...

”Jako smo srećni što ćemo našoj publici predstaviti raznovrsne zvuke vrhunskih sastava, kao što su renomirani solisti Bečke filharmonije, Zagrebački solisti, Mare nostrum i Double Send. Uskoro ćemo predstaviti i programe ostalih kamernih sastava, koji su proizašli iz interesantnih i inspirativnih priča koje festival godinama njeguje”, najavljuju oni.

Bonus video: