Kulturno nasljeđe i održivi turizam

U Tivtu počela trodnevna međunarodna konferencija o nematerijalnoj kulturnoj baštini

969 pregleda 0 komentar(a)
Komnenović na otvaranju konferencije u Tivtu, Foto: CG News
Komnenović na otvaranju konferencije u Tivtu, Foto: CG News

JU Muzej i galerija Tivat organizovala je međunarodnu konferenciju "Nematerijalno kulturno nasljeđe i održivi turizam: mogućnosti i izazovi (2003-2023)" u susret obilježavanju 20 godina od usvajanja UNESCO Konvencije o zaštiti nematerijalnog kulturnog nasljeđa iz 2003. godine.

Konferencija je počela danas i trajaće do nedjelje, a učestvovaće brojni stručnjaci iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Italije. Sesije u okviru konferencije biće posvećene Bokeljskoj mornarici; očuvanju i zaštiti umijeća gradnje suhomeđa, maslinarstvu i hrišćanskim kultovima, sakralnosti i krizi kulture, digitalnim igrama, doprinosu antropologije kulturnom turizmu, pomorskoj baštini u održivom turizmu, mogućnostima i izazovima u kulturi, te turizmu i pomorstvu. Takođe, biće održana i radionica na temu "Umijeće plovidbe latinskim i oglavnim jedrima 2023. - Rad na nominaciji i zaštiti nematerijalne pomorske baštine Republike Hrvatske", koju će voditi direktorica Muzeja betinske drvene brodogradnje Kate Šikić Čubrić.

Otvarajući konferenciju, predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović juče je istakao da je Tivat godinama poznat kao opština koja njeguje vrijednosti održivog razvoja kroz niz aktivnosti na lokalnom i međunarodnom nivou, a koji se odnose prvenstveno na zaštitu prirodnih područja i razvoj u pravcu zelene turističke destinacije.

"Održivog razvoja, pa ni održivog turizma, ne može biti bez edukacije i podizanja svijesti o očuvanju kulturne baštine. Razvoj održivog turizma sa živim naslijeđem, promocija i edukacija u oblasti zaštite životne sredine, te izgradnja i jačanje kapaciteta za očuvanje nematerijalnog kulturnog naslijeđa, moraju biti osnove daljeg kulturnog razvoja Tivta. Elementi živog naslijeđa (kao što su lokalna hrana, gastronomske prakse, rukotvorine, tradicije, muzika i mnoge društvene prakse) nerijetko su dio onoga što turisti žele da otkriju zajedno sa mjestima naslijeđa i prirodnim pejzažima. Posjetioci žele da probaju novu hranu na lokalnim mestima, traže iskustva u kojima mogu direktno da se uključe u lokalnu zajednicu", poručio je Komnenović.

Bonus video: