Dobitnica Ninove nagrade Danica Vukićević, Rudan, Vojnović, Bazdulj... gosti sajma knjiga

Od 8. do 14. maja u tržnom centru "Big Fashion"

3409 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Sajam knjiga Podgorica
Foto: Sajam knjiga Podgorica

Sedamnaesti Međunarodni sajam knjiga i obrazovanja počeće razgovorom sa slovenačkim piscem Goranom Vojnovićem, nakon čega će biti otvorena izložba starih razglednica Budve, autorke Ane Zelinske.

Sajam će zvanično otvoriti i obratiti se pristunima predsjednica Skupštine Opštine Podgorica Jelena Borovinić Bojović. Nakon toga, očekuje se i obraćanje zamjenika gradonačelnice Danila Šaranovića i Luka Rakčevića.

Otvaranje će svojim nastupom upotpuniti operska pjevačica Ana Sinicki. Međunarodni sajam knjiga i obrazovanja održava se od 8. do 14. maja u tržnom centru " Big Fashion", u Podgorici, gdje će ljudi moći da nađu više od 100.000 naslova domaćih i izlagača iz cijelog regiona.

Ovogodišnja manifestacija okupiće veliki broj poznatih lica sa crnogorske i regionalne književne scene, kao što su dobitnica Ninove nagrade Danica Vukićević, Vedrana Rudan, Đorđe Matić, Muharem Bazdulj i mnogi drugi.

Počasni gost 17. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga ove godine je beogradska izdavačka kuća Clio, zbog izuzetnih doprinosa izdavaštvu i kulturnoj povezanosti.

Povezivanje kulture i umjetnika sa različitih govornih i georafskih područja jeste, kako ističe glavni urednik IP Clio Zoran Hamović, temelj na kome počiva Cliova izdavačka politika. U duhu uspostavljanja međunarodnih sprega gosti Clia i sajma biće albanski pisac Stefan Čapaliku i češka spisateljica Blanka Čehova.

O kontinuiranom radu u sferi kulturne razmjene svjedoči i predstavljanje knjige "Vek kanadskog filma" Džordža Melnika, održano u okviru JUK Herceg festa, a povodom projekcije dva nova kanadska filma. Edicija Ars u okviru koje je studija objavljena, dobro je poznata studentima Fakulteta dramske umjetnosti, ali svim ljubiteljima svjetske kinematografije.

Bonus video: