Vraćanje sjećanja na Bijenale

Projekat ACB - in situ dio je projekta Arhiv cetinjskih bijenala, koji od 2018. razvijaju Fondacija Petrović Njegoš i Institut za savremenu umjetnost

2356 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Institut za savremenu umjetnost
Foto: Institut za savremenu umjetnost

Predavanjem slovenačkog umjetnika Mirana Mohara, i projekcijom filma “Apology For Modernity”, sjutra na Cetinju počinje program Arhiv cetinjskih bijenala/in situ.

Projekat ACB - in situ dio je projekta Arhiv cetinjskih bijenala koji od 2018. godine zajednički razvijaju Fondacija Petrović Njegoš i Institut za savremenu umjetnost. Projekat se bavi arhiviranjem, istraživanjem, istorizacijom i aktualizacijom pet cetinjskih bijenala koji su se odvijali između 1991. i 2004. godine, a započet je na tridesetogodišnjiicu od osnivanja prvog internacionalnog bijenala savremene umjetnosti na Cetinju.

Cetinjsko bijenale, koje je 1989. godine inicirao i pokrenuo Nikola Petrović Njegoš, veoma brzo je izraslo u međunarodno prepoznatljivu izložbu savremene umjetnosti sa pet izdanja održanih između 1991. i 2004. godine.

Nažalost, u dvodecenijskom periodu od posljednjeg Bijenala, dokumenti i podaci o bijenalima nijesu bili dostupni javnosti. Posljedica nepostojanja adekvatnog arhiviranja i obrade dokumentacije o bijenalu i čitavom kontekstu proizašlom iz njegovog rada, postepeno dovodi do rasipanja i iščezavanja podataka, sjećanja i znanja o ovom važnom dokumentu iz recentne istorije crnogorske kulture i umjetnosti.

Projekat ACB - in situ, ima za cilj vraćanje sjećanja na ovaj važan period u kulturi i savremenoj istoriji Cetinja gradu, njegovim stanovnicima i široj javnosti, kao i upoznavanje posjetilaca grada sa savremenom istorijom Cetinja. Projekat čini više segmenata: program gostovanja umjetnica/ka, teoretičarki/ra i kustoskinja/ka, koji će se odvijati tokom cijele godine, kao i kroz izložbeno-edukativni program implementiran na raznovrsnim lokacijama u Cetinju, a uvezan sa procesno orijentisanom online platformom dostupnom svim zainteresovanim posjetiocima.

Program će početi predstavljanjem ideje projekta i planiranih aktivnosti od strane tima projekta: Nikole Petrović Njegoš, Irene Lagator Pejović i Natalije Vujošević. U ime Narodnog muzeja obratiće se istoričarka umjetnosti i kustoskinja Ana Ivanović, dok će se ispred Prijestonice Cetinje prisutnima obratiti sekretar za kulturu Željko Vušurović.

Projekat organizuju Fondacija Petrović i Institut za savremenu umjetnost, pokrovitelj projekta je Prijestonica Cetinje. Projekat se realizuje u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore, Nacionalnom bibliotekom “Đurđe Crnojević” i Muzičkom akademijom. Projekat je podržan od strane Gradske kafane Cetinje i MasTrade d.o.o. Cetinje.

Bonus video: