Sindikat kulture traži ostavku Vlaović

Sindiakt kulture traži poštovanje Opšteg i Granskog kolektivnog ugovora za oblast kulture, Ustava, Zakona o radu i Zakona o zabrani diskriminacije

4999 pregleda 43 reakcija 16 komentar(a)
Sa ranijeg protesta umjetnika ispred zgrade Vlade, Foto: Boris Pejović
Sa ranijeg protesta umjetnika ispred zgrade Vlade, Foto: Boris Pejović

Sindikat kulture Crne Gore zatražio je ostavku ministarke kulture i medija Maše Vlaović navodeći da sumnjaju u njenu "sposobnost da uopšte vodi jedan državni resor".

Sindiakt traži poštovanje Opšteg i Granskog kolektivnog ugovora za oblast kulture, Ustava, Zakona o radu i Zakona o zabrani diskriminacije.

Pozvali su Vladu da se uključi u rješavanje, kako su naveli, krizne situacije.

"Zaposleni u kulturi dugo su čekali da se nadležne institucije uključe u rješavanje jednog važnog problema koji je, neodgovornim postupanjem nadležnog ministarstva, ovih dana eskalirao. Nakon strpljivog čekanja da se nadležne institucije uključe u rješavanje problema koji je zaslugom aktuelne ministarke kulture eskalirao, Sindikat kulture primoran je da ovim putem reaguje na novonastalu situaciju. Ministarstvo kulture i medija objavilo je juče, u maniru koji je svojstven administraciji ministarke Vlaović, nepotpuno, neprecizno i nadasve zlonamjerno saopštenje o posljednjoj sjednici Odbora za sprovođenje, praćenje, primjenu i tumačenje Granskog kolektivnog ugovora za oblast kulture. Poučeni lošim iskustvom saradnje sa aktuelnom ministarkom, ne sumnjamo da je posrijedi tendenciozno postupanje na štetu drugog, koje odražava jedno nevješto prikrivanje nesavjesnog postupanja", navodi se u saopštenju.

Dodaju da se u rješavanje problema umiješala i Vlada.

"Predstavnici Sindikata imali su sastanak sa premijerom Abazovićem. Sastanku je prisustvovala i sama ministarka. Događaj je obilježila Abazovićeva iznenađenost činjenicama sa kojima je tom prilikom upoznat, što je vodilo u marginalizaciju ministarke Vlaović. Na sastanku je dogovoren modus uvećanja koeficijenta za umjetnike uz puno poštovanje legalne procedure. Nakon dogovora s premijerom, predstavnici Sindikata potpisali su saglasnost da se Ministarstvu finansija uputi zahtjev kojim se traži uvećanje procenta za umjetnike".

U saopštenju Sindikat kulture navodi da je i ranije ponudio više rješenja.

"Najprije je tražen veći koeficijent za sve, i za stručnu i za umjetničku grupu zaposlenih. Ministarstvo je to odbilo. Vjerovatno najracionalnija među ponuđenim alternativama bila je da se problem riješi putem donošenja pojedinačnih kolektivnih ugovora. Takvo rješenje je odbačeno očigledno usljed nedoraslosti administracije Maše Vlaović da komunicira sa ustanovama koje su u nadležnosti Ministarstva kulture, te da utiče na čelnike rečenih ustanova. Biće da ministarka nema uticaja na čelnike ustanova kulture i da ništa po tom pitanju ne preduzima, što ide u prilog opravdanoj sumnji u sposobnost Maše Vlaović da uopšte vodi jedan državni resor. Nakon odbacivanja svih zakonitih rješenja koje je Sindikat predložio, ministarka nas poziva na donošenje jedne nezakonite odluke i 'pakuje' ucjenu - 'u slučaju vašeg nepristanka, Vlada će oboriti Granski ugovor'. Nijesmo sigurni da na svijetu postoji ministar koji u tako brutalnom maniru poziva da se zanemari princip zakonitosti. Da pojasnimo - Odbor za sprovođenje, praćenje, primjenu i tumačenje Granskog kolektivnog ugovora za oblast kulture, ne može zakonito donositi odluku kakvu zahtijeva ministarka Vlaović. To tijelo isključivo može tumačiti važeći Granski kolektivni ugovor i osiguravati njegovo sprovođenje. I ništa više od toga".

Tvrde i da je Vlaović suočena sa nezadovoljstvom umjetnika, Sindikat kulture "zakulisno proizvodi u njihove neprijatelje".

"To što kao Sindikat kulture djelujemo zakonito i u skladu sa odredbama Granskog kolektivnog ugovora ne znači da smo bilo čiji neprijatelji. Proces izrade i usvajanja tog važnog dokumenta uključivao je sve kulturne ustanove. Transparentnost i inkluzivnost rečenog procesa bile su na najvišem nivou, što je ishodovalo u dokumentu koji je ispunio očekivanja većine kulturnih djelatnika. Dakle, većine - ne apsolutno svih. Mali dio njih, koji pripada umjetničkoj grupi poslova, počeo je pokazivati interesovanje za sindikalnu aktivnost tek odnedavno. Zarad interesa svih zaposlenih u kulturi, uzdržaćemo se od tumačenja razloga za to i nećemo ulagati u animozitet među radnicima. Sindikat kulture je reprezentativni sindikat svih koji su zaposleni u oblasti kulture".

Između ostalog, Sindikat medija je optužio Vlaović i da ih ucjenjuje.

"Uporni pokušaji bjekstva od odgovornosti i učestali napadi na Sindikat iza kojih se očigledno krije namjera da se on pokuša oslabiti i rasturiti, ono je po čemu ćemo pamtiti onu koja je nedorasla funkciji koju obavlja, onu koja krivi isključivo druge za sopstvene neuspjehe i umjesto rješenja infantilno pronalazi opravdanja. Na prethodnoj sjednici Odbora u Ministarstvu kulture i medija zahtijevali smo ostavku ministarke Vlaović. Sindikat je takvu odluku donio na inicijativu najšireg članstva. To je važno navesti jer je nakon našeg zahtjeva uslijedio višednevni muk u Ministarstvu. Tek nakon par dana, u javnost izlazi njihovo saopštenje. U njihovom saopštenju nema ni riječi o zahtjevu da ministarka podnese ostavku", navodi se u saopštenju

Bonus video: