U planu izdavanje „Nove klase”

Akademija “Milovan Đilas” najavljuje istoimenu dvodnevnu konferenciju na temu slobode govora, u Sutomoru 18. i 19. maja, a tom prilikom će dodijeliti i Godišnju nagradu za doprinos afirmaciji slobode govora i Nagradu za životno djelo, a oba priznanja sa imenom Milovana Đilasa

2520 pregleda 1 komentar(a)
Đukanović, Malović i Vojinović, Foto: Jelena Kontić
Đukanović, Malović i Vojinović, Foto: Jelena Kontić

Konferencija nazvana “Akademija ‘Milovan Đilas’”, kao dio istoimenog novopokrenutog projekta u organizaciji nevladinog udruženja Društva crnogorskih izdavača (DCI) biće održana tokom naredna dva dana u Sutomoru, a u narednom periodu može se očekivati i prvo crnogorsko izdanje djela “Nova klasa” Milovana Đilasa, najavljeno je na konferenciji za medije u ponedjeljak veče.

Akademija “Milovan Đilas” osnovana je sa ciljem i namjerom da jača svijest o neophodnosti poštovanja ljudskih prava u Crnoj Gori, prije svega prava na slobodu govora, odnosno sa ciljem jačanja svijesti građana/ki Crne Gore o neophodnosti slobodnog govora i kritičkog rasuđivanja, a uz toleranciju različitosti i uz afirmaciju domaćih autora/ki i/ili njihovog opusa, kazao je Vladimir Vojinović, predsjednik DCI i koordinator projekta.

On je istakao da se ovim projektom DCI vratilo na crnogorsku scenu, a zahvaljujući Centru za građansko obrazovanje koji je podržao njihov projekat kroz program “OCD u Crnoj Gori - od osnovnih usluga do oblikovanja politika - M’BASE”, a uz podršku i Friedrich Ebert Stiftung (FES), Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreže. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Akademija nosi ime Milovana Đilasa, pisca, komuniste, revolucionara, pokretača Trinaestojulskoga ustanka i učesnika Narodnooslobodilačke borbe, ali i političara i diplomate, a onda i jednog od najslavnijih disidenata u svijetu, koji je postao žrtva sistema zbog izgovorene i napisane riječi, dodao je Vojinović. S obzirom na sve to, u skladu sa projektom je i objavljivanje “Nove klase” i njena promocija.

Najavio je i da će na otvaranju konferencije u Sutomoru biti dodijeljene dvije nagrade koje nose ime Milovana Đilasa - Godišnja nagrada za doprinos afirmaciji slobode govore i Nagrada za životno djelo, ali nije otkrio imena laureata ističuči da ni oni to još uvijek ne znaju.

Koordinator projekta “M’BASE” CGO-a Petar Đukanović, istakao je zadovoljstvo ovakvim projektom za koji vjeruje da će značajno doprinijeti kulturnim inicijativama, obogatiti kulturni prostor i inspirisati druge da se bave kapitalnim djelima domaće književnosti i društvene misli uopšte.

On je kao posebno važno prepoznao afirmaciju kulture ljudskih prava, prvenstveno slobode misli i govora, ali i sociološki aspekt značaja, uticaja i nasljeđa Milovana Đilasa čiji lik i djelo korespondiraju izazovima društveno-političkih okolnosti u Crnoj Gori.

Program konferencije “Akademija Milovan Đilas” počinje 18. maja u 17 časova u hotelu “Sato” u Sutomoru čitanjem književnih radova Jelene Nelević, Dragane Kalezić, Borisa Đurovića, Andrije Radovića, a moderatorka događaja nazvanog “Prolegomena” je Jelka Malović.

Zvanično, program koji će početi panel diskusijom “Nesavršeno društvo” biće održan u 18.30 časova, a prva od tema je “Autocenzura kao posljedica pritiska na slobodno umjetničko izražavanje”, o kojoj će stavove razmijeniti autorke i autori Aleksandar Radunović, Ognjen Spahić, Stefan Bošković, Melida Travančić i Andrej Nikolaidis. Razgovor će moderirati Sanja Vojinović.

Drugi panel “Tamnica i ideja”, odnosno “Sloboda govora kao temelj savremenog i demokratskog društva” biće održan u petak, na istom mjestu u 10 časova, a govornici su poslanica u Skupštini Crne gore Nela Savković Vukčević, ambasador Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori Branimir Jukić, istoričar Adnan Prekić, izvršna direktorka Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) Ana Nenezić i Nikolaidis, a moderator je Miloš Vukanović.

”Besudna zemlja” naziv je trećeg panela koji će pokrenuti pitanja izazova slobode stavova u Crnoj Gori i održava se u petak u 12 časova, a panelisti su teoretičar medija Željko Rutović, kolumnista Dragan Bursać, izvršna direktorica “Vijesti” Marijana Bojanić, Boris Darmanović iz CDM-a, mladi građanski aktivisti Dušan Pajović i Brajan Brković, a moderator je Vladimir Vojinović.

Završni događaj je panel “Nova klasa”, odnosno “Đilasovština ili forme ovovremenoga desidentstva” koji počinje u 15.30 časova u petak i na kojem će govoriti Dragutin Papović sa Univerziteta Crne Gore, profesorica Melida Travančić, kao i Milan Marković i Sanja Orlandić sa Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, Vladimir Vojinović i profesor Nebojša Vučinić, a moderator je Miloš Vukanović.

Bonus video: