Objavljen „Herbarijum - Šjor Ante”

Drugi tom porodične trilogije koji potpisuje Liberto Slovinić, nedavno je izašao iz štampe

820 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Nedavno je izašao iz štampe drugi tom porodične trilogije “Herbarijum - Šjor Ante” koji potpisuje Liberto Slovinić, odnosno poznati crnogorski umjetnik Slobodan Bobo Slovinić.

Djelo je nastalo na osnovu stvarnih ličnosti, događanja i kreativne fikcije, a bavi se uglednom starom primorskom porodicom, tokom nekoliko generacija, navodi se u opisu.

”Dvojica porodičnih predaka Juraj i Ivan su prije više od dva stoljeća doplovili gaetom na jedra iz Postire, sa otoka Brača u malo primorsko mjesto Budvu, koju su prema legendi, osnovala antička božanstva prije nove ere. Moždanik knjige je školski herbarijum, koji je formirao sveštenik Don Đuro u mladosti, stariji brat glavnog protagoniste romana, a koji posjeduje istorijske, kulturne i osobito estetske vrijednosti. Glavna ličnost knjige je ugledni profesor i novinar Šjor Ante, o kome na osnovu dokumenata, fotografija, pripovijesti i saznanja, svjedoči njegov unuk Saša, inženjer informatike, savremenik Novog doba”, ističe se u opisu.

Iako je crnogorskoj, ali i evropskoj stručnoj javnosti i ljubiteljima umjetnosti poznat kao arhitekta i likovni stvaralac, Slovinić je i publicista, a prošle godine je objavio prvi tom ove trilogije “Herbarijum 1899 - Don Đuro”. Ranije je “Vijestima” kazao da je dugo nosio u sebi želju i ideju da o svom ocu šjor Antu (1900-1970), profesoru, novinaru, sekretaru Matice iseljenika i prvom šefu protokola države Crne Gore, sačini jednu brošuru kao zahvalnost precima, a na podsjećanje potomcima, posebno djeci, unucima i praunucima

”Sačinio sam jednu faktografsku, suvu brošuru o ocu šjor Antu. Međutim, kada sam sasvim slučajno, došao u posjed školskog herbarijuma iz 19. vijeka, moga strica don Juraja, koji je on sačinio kao učenik sa 12 godina, otvorili su mi se sasvim novi horizonti. Herbarijum moga strica, iz 1899. godine opčinio me je ljepotom, arhaičnošću, dokumentarnošću i istorijskom vrijednošću. To je autentični dokument iz tog vremena, dokument moga srodnika, koji sobom nosi pregršt izuzetnih poticajnih asocijacija. Herbarijum me je inspirisao da konačno pređem u sferu pisanja i literature. Otpočeo sam realizaciju sopstvenog projekta: Porodične trilogije”, rekao je Slovinić tada.

U pripremi je i treći tom koji će biti nazvan “Pitore Liberto”.

”Veliki esteta i vizualista je četku zamijenio perom, motiv je već bio prisutan i evidentan, boje, valeri i nijanse, zamijenjeni su slovnim znacima, riječima, sintagmama i rečeničnim sklopovima”, otkrio je Slovinić i dodao da je emotivno, pisanje za njega sasvim identično sa slikanjem.

Bonus video: