Međunarodno takmičenje gitarista od 1. do 3. juna

Ove godine u Tivtu, pored promocije klasične gitare i klasičnog stvaralaštva, mladih, talentovanih umjetnika iz zemlje i inostranstva, cilj je da se gitara kao instrument približi i široj javnosti

725 pregleda 0 komentar(a)
Foto: MICG
Foto: MICG

Sedamnaesto izdanje Međunarodnog takmičenja gitarista (Montenegro International Guitar Competition) održaće se od 1. do 3. juna u Centru za kulturu Tivat.

Takmičenje će se odvijati u dvije kategorije - solo gitara i kamerni ansambli s gitarom, a koje su podijeljene na po sedam potkategorija u skladu sa uzrastom. Na sajtu guitarmontenegro.com zainteresovani mogu pronaći pravilnik sa propozicijama takmičenja, kao i prijavni formular. Prijave se šalju do 22. maja u ponoć.

I ovoga puta festival pored takmičarskih, uključuje i koncertne aktivnosti. U oficijelnom dijelu programa, 3. juna u 20 časova, na sceni Centra za kulturu Tivat, nastupiće poznati klasični gitarista i kompozitor iz Hrvatske, Neno Munitić. Rođen 1972. godine u Splitu, Munitić je magistrirao u klasi profesora Gorana Listeša na Visokoj školi za glazbenu umjetnost “Ino Mirković”. Nakon osvajanja prve apsolutne nagrade na 8. Međunarodnom gitarskom takmičenju “Citta di Casarza Ligure” 2002. godine u Italiji, nastupa kao solista, te kao član raznih kamernih ansambala širom Evrope. Ostvario je saradnju sa brojnim umjetnicima širom svijeta. Pored koncertnog i pedagoškog rada bavi se i komponovanjem. Uz popularnu i scensku muziku, stvara djela za gitaru i kamerne ansamble. Publika u Tivtu imaće jedinstvenu priliku da na koncertu pod nazivom “Ribar plete mrižu svoju” čuje dvije tradicionalne pjesme u obradi za gitaru, kao i devet originalnih kompozicija Nena Munitića.

Ove godine, pored promocije klasične gitare i klasičnog stvaralaštva, odnosno mladih, talentovanih umjetnika iz zemlje i inostranstva, kroz programski segment Festival plus, cilj je da se gitara kao instrument približi i široj javnosti. Stoga će gost ovog dijela programa biti bosanskohercegovački pjevač, instrumentalista i kantautor - Al Dino. Njegov koncert zakazan je za 2. jun u 20 časova, takođe u Centru za kulturu Tivat. Ulaz na oba koncerta je slobodan.

”Ovogodišnje izdanje festivala vidimo kao priliku da pozovemo djecu da nastave da se okupljaju oko umjetnosti i visokih estetskih standarda, te da se pridružimo naporu i potrebi da se zaustavi vršnjačko nasilje i nasilje uopšte. Muzika je jedan od najljepših čovjekovih pokretača, a njeno stvaranje i izvođenje jedan od najljepših poriva. Stoga je ovogodišnje izdanje Međunarodnog takmičenja gitarista u Tivtu, koje je do sada okupilo nekoliko stotina takmičara iz preko 120 zemalja cijelog svijeta, posvećeno svoj djeci i muzici”, navodi se u saopštenju organizatora.

Festival realizuje Anagastum Guitar Society, uz podršku Centra za kulturu Tivat.

Bonus video: