Nagrada “Miodrag Bulatović” Jovici Aćinu

Manifestacija “Karneval romana” u Nikšiću, u organizaciji JU Narodna biblioteka “Njegoš”, održava od 25. do 28. maja, a od ove godine dodjeljuje se i priznanje za najbolji roman u oblasti karnevalizovane, groteskne i fantastične književnosti

2027 pregleda 31 reakcija 1 komentar(a)
Obradović, Foto: Svetlana Mandić
Obradović, Foto: Svetlana Mandić

Književnik Jovica Aćin prvi je dobitnik nagrade “Miodrag Bulatović” koju je Narodna biblioteka “Njegoš” iz Nikšića ustanovila prošle godine u okviru manifestacije “Karneval romana”.

Nagrada je Aćinu pripala za roman “Hodočašće u Sodomu” objavljenom prošle godine u izdanju beogradskog “Službenog glasnika”, u kolekciji “Terazije”, kojoj je osnivač i urednik Gojko Tešić.

Riječ je o knjizi na “čijim gornjim redovima je anđeo, a na donjim se izležava đavo..., i čije čitanje predstavlja pravo hodoljublje u Aćinovu kreativnu svetu zemlju, zapisao je Tešić.

O nagradi “Miodrag Bulatović” za najbolji roman objavljen u 2021. i 2022. godini u oblasti karnevalizovane, groteskne i fantastične književnosti, koja se sastoji od novčanog dijela, plakete i statuete koju je uradio vajar Zlatko Glamočak, odlučivao je petočlani žiri u sastavu: prof. dr Aleksandar Jerkov, prof. dr Boguslav Zielinski, prof. dr Šeherzada Džafić, doc. dr Nebojša Lujanović i mr Tamara Pejović Labudović.

Statueta, rad Zlatka Glamočaka
Statueta, rad Zlatka Glamočakafoto: Privatna arhiva

Aćinu će nagradu, na otvaranju drugog “Karnevala romana” koji se u Nikšiću u organizaciji JU Narodna biblioteka “Njegoš” održava od 25. do 28. maja, uručiti Barbara Bulatović, kćerka Miodraga Bulatovića.

Na otvaranju Karnevala govoriće predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević, predsjednica Savjeta Biblioteke prof. dr Tatjana Đurišić, član žirija prof. dr Boguslav Zielinski i direktorica Biblioteke mr Bojana Obradović, a nakon uručenja nagrade uslijediće koncert gudačkog kvarteta “Allegria”.

”Manifestacija ‘Karneval romana’ jedina je manifestacija u regionu koja je posvećena pojmu karnevalizacije u umjetnosti, kao i pojmu invertovane slike svijeta koja se nalazi u osnovi karnevalizovane i fantastične književnosti i koja će kroz neobičan koncept promocija, prikaza i predavanja osvijetliti književnost iz aspekta koji povezuje elemente scenografije sa onim o čemu pisac govori o svojem i u svojem djelu”, kazala je direktorica Biblioteke, Bojane Obradović.

Studentska radionica “Karikatura kao sredstvo kritike društvenih anomalija”, koju će voditi Goran Šćekić, biće održana 26. maja i, najavljuje direktorica Biblioteke, baviće se temama vršnjačkog nasilja, govora mržnje i netolerancije “kao negativnih pojava na koje svakodnevno treba ukazivati kroz različite umjetničke forme kako bismo doprinijeli njihovom markiranju i uklanjanju”.

”U poslijepodnevnom terminu ćemo imati program ‘Književni dijalog sa Darkom Tuševljakovićem’, koji je pisac iz užeg kruga Konkursa za nagradu, dok ćemo uveče prirediti promociju nagrađenog romana Jovice Aćine u razgovoru sa piscem koji će moderirati prof. dr Aleksandar Jerkov, predsjednik žirija”, kazala je Obradović.

Nagrada Miodrag Bulatović, Karneval romana
foto: Promo

Lutkarka i glumica Smiljana Martinović će 27. maja voditi lutkarsku radionicu za djecu koja će imati priliku da učestvuju u procesu stvaranja predstave kroz nekoliko etapa, dok će u segmentu za odrasle biti organizovano predavanje prof. dr Gojka Tešića “Poetika avangarde i njeni tragovi u savremenim književnim tekstovima” i promocija novog romana Damira Karakaša ”Potop”.

Karneval, koji su podržali Opštine Nikšić i Ministarstvo kulture i medija, završava se 28. maja performansom “Književnost pod maskama” u kojem će učestvovati članovi Kluba malih-velikih pisaca Biblioteke “Njegoš”.

”Ovom prestižnom književnom manifestacijom, koja nas podsjeća na univerzalnu vrijednost literature i značaj stvaralaštva, koja povezuje književnost sa scenografijom, pokretom, likovnom i scenskom umjetnošću i koja okuplja značajne stvaraoce, Biblioteka nastavlja da promoviše prave vrijednosti sadržane u pojmovima kulture, umjetnosti, obrazovanja i nauke, što nas čini ponosnim i odgovornim, jer učestvovati u procesu osmišljavanja i realizacije kulturno-obrazovnog sadržaja u isto vrijeme je i čast i obaveza svakog ko predstavlja ustanovu kulture”, istakla je Obradović.

Svi programi manifestacije, koja se organizuje u sklopu majskog repertoara Nikšićke književne scene, biće održani u Gradskoj kući.

Čitaoce navikao na suze, smijeh, sjetu, ali i crni humor

Jovica Aćin, pisac koji je publiku navikao na suze i smijeh, melanholiju, sjetu, ali i crni humor, prvu knjigu, zbirku pjesama, “Unakrst divljine pamćenja”, objavio je 1971. godine. Objavio je veći broj priča, eseja, kao i romane, “Srodnici”, “Pilot tramvaja”, “Polazeći od kraja sveta”, “Dozvola za bicikl” i “Hodočašće u Sodomu”. Za prvi roman, “Srodnici”, dobio je Njegoševu nagradu, dok je po njegovoj priči iz knjige “Pročitano u tvojim očima” snimljen umjetnički kratkometražni igrani film.

Aćin je, u saradnji sa slikarima, objavio bibliografska izdanja, “Odiseja jedne sjenke” i “Goli demoni, nage žene”, a njegove priče i eseji objavljivani su u mnogim domaćim i stranim antologijama, časopisima i zbornicima, te prevođeni na preko deset jezika. Uredio je i dva djela o logorima, Arhipelag Gulag, Aleksandra Solženjicina i memoarski rad o Golom otoku, Muzej živih ljudi, Dragoljuba Jovanovića, a s njemačkog, francuskog i engleskog jezika preveo je veliki broj književnih i filozofskih djela.

Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima su: Andrićeva nagrada za priču, Todor Manojlović za moderni umjetnički senzibilitet, Sreten Marić za esej ili zbirku eseja, Veljkova golubica za sveukupno pripovjedačko stvaralaštvo...

Bonus video: