Priznanje za Aleksandru Lekić Vujisić

Pjesnikinja iz Podgorice dobitnica je Nagrade za najboljeg stranog autora na festivalu “Književne iskre” u Sjevernoj Makedoniji.

1375 pregleda 0 komentar(a)
Lekić Vujisić, Foto: Privatna arhiva
Lekić Vujisić, Foto: Privatna arhiva

Crnogorska pjesnikinja Aleksandra Lekić Vujisić dobitnica je Nagrade za najboljeg stranog autora, na Međunarodnom festivalu poezije “Književne iskre”, čije je deseto izdanje održano 21. maja u Gostivaru u Sjevernoj Makedoniji.

Pored ostalih, pjesma “Niko više ne piše pisma” izdvojila je Lekić Vujisić u konkurenciji od oko 200 naslova pristiglih iz zemalja regiona, da bi bila selektovana za učešće na Festivalu sa još 11 autora, a onda i nagrađena kao najbolji strani autor/ka.

foto: Promo

Jednom prilikom, predstavljajući “Vijestima” svoju prvu samostalnu zbirku poezije “Krvarim po pismima”, Lekić Vujisić je kazala da je pisanje samo po sebi za nju oduvijek bilo svojevrsna nagrada ističući da se nikada nije mučila prilikom tog procesa, ali ni previše mijenjala ili ispravljala ono što bi napisala.

”Često nijesam svjesna inspiracije i tek nakon nekog vremena shvatim šta je uticalo na to da pjesma bude napisana na određeni način, prepoznam svoje ili situacije bliskih ljudi, društvena zbivanja… Najčešće pjesme (i priče) pišem u kasnim večernjim satima, ponajviše zbog tempa života, ali nije isključeno da ću ih zapisati između dva poslovna sastanka ili školskih smjena mojih kćerki...”, rekla je ona.

Povezani članci

08. Avgust 2022.

Poezija bez emocije ne postoji

Deseto izdanje Festivala “Književne iskre” organizovalo je Udruženje “Millennium”, uz podršku Ministarstva kulture Republike Sjeverne Makedonije. Festival se organizuje povodom Dana slovenskih prosvjetitelja Ćirila i Metodija, a glavni ciljevi manifestacije su podizanje interesa za posjećivanje kulturnih događanja u Gostivaru, povećanje kulturne ponude za ljubitelje pisane riječi i poezije, razvoj saradnje i stvaralačke energije između pjesnika iz Makedonije i drugih balkanskih država.

Aleksandra Lekić Vujisić rođena je 1979. godine u Podgorici. Po obrazovanju je profesorica engleskog jezika i književnosti, a uz redovni posao bavi se pisanjem poezije i proze, kako za odrasle, tako i za djecu. Pisanjem se bavi od malih nogu, kaže, i dodaje da “iako od pisanja ne živi, sasvim sigurno za njega živi”. Govori engleski i italijanski jezik, završila je više stručnih kurseva iz različitih oblasti u zemlji i inostranstvu, a pokrenula je i nezavisni kreativni projekat “Čigralište” koji se bavi promovisanjem čitanja u ranom uzrastu: www.bajke.me. Pored zbirke “Krvarim po pismima”, brojnih zbornika i zbirki u kojima je zastupljena, kao i nagrada na književnim konkursima, njen rukopis je prevođen i na engleski, poljski, španski, italijanski, kineski jezik...

Bonus video: