O ženi i ženskim pravima na Pjaci od filozofa

Na ovogodišnjem KotorArtu biće održan i program “Vox feminae - Od virdžine do maestre”

1862 pregleda 0 komentar(a)
Sa koncerta posvećenog Darinki Matić Marović, Foto: Duško Miljanić
Sa koncerta posvećenog Darinki Matić Marović, Foto: Duško Miljanić

Međunarodni festival KotorArt, u okviru segmenta “Pjaca od filozofa”, organizuje program “Vox feminae - Od virdžine do maestre”, koji će, kroz spoj debatnog i umjetničkog programa od 24. do 26. jula, razmatrati pitanja ženskih prava iz različitih društvenih konteksta i iz više uglova.

”Program je zamišljen kao trodnevna konferencija koja za cilj ima podizanje svijesti o još uvijek zastupljenoj rodnoj diskriminaciji i stereotipima u vezi sa ženama na Balkanu”, najavljuju organizatori u saopštenju.

Ovogodišnja Pjaca od filozofa počinje 24. jula na Pjaci od mlijeka programom “Darina regula”, koji je planiran kao debatni program isprepleten muzičkim tačkama ženske klape. Namjera je predstavljanje primjera dobrih praksi, isticanja važnosti ravnopravnih prilika, izbora, podjela moći i znanja za izgradnju održivih i inkluzivnih društava. U okviru programa biće dodijeljena i nagrada “Darinka Matić Marović”. Priznanje se uručuje istaknutoj umjetnici porijeklom sa područja bivše Jugoslavije, za postignuta ostvarenja i djelovanje u domenu muzičke umjetnosti, a poziv za predloge otvoren je do 31. maja, a formular je dostupan onlajn.

”Crnogorka kao inspiracija” naziv je druge večeri posvećene kompleksnoj ulozi žene kroz istoriju: između muze, žrtve i inicijatorke promjene. Pored prezentacije i diskusije o dvije zaboravljene opere “Jovana” češkog dirigenta, pijaniste i kompozitora Jaroslava Vogela i “Milica” italijanskog violiniste, pisca i kompozitora Marka Ancoletija, koje su inspirisane izuzetnim ženskim figurama iz istorije Crne Gore, 25. jula u Crkvi Sv. Duha biće predstavljene i odabrane numere iz ovih opera u izvođenju vokalnih umjetnica i umjetnika sa prostora Balkana.

Treći dan programa, pod nazivom “Željena” predstavlja veče podstaknuto kampanjom “Da #Neželjena postane #Željena”, a biće održano u kotorskom Kreativnom habu. Debata dovodi u pitanje patrijarhalni sistem vrijednosti i rodnu diskriminaciju u Crnoj Gori i na teritoriji Balkana.

Međunarodni festival KotorArt održava se uz pokroviteljstvo Uneskoa, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, podršku Evropske unije, kao i podršku značajnih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inostranstva. Dodatne informacije o programima dostupne su na internet stranici festivala.

Bonus video: