Filmski centar predstavio crnogorsku kinematografiju u Kanu

Predstavnici Filmskog centra su posjetiocima crnogorskog štanda predstavili filmske projekte iz Crne Gore koji se nalaze u različitim fazama produkcije, te ukazali na potencijale i kapacitete države kao filmske destinacije

2554 pregleda 0 komentar(a)
Foto: FCCG
Foto: FCCG

Filmski centar Crne Gore je na ovogodišnjem marketu 76. izdanja Filmskog festivala u Kanu predstavio aktuelnu crnogorsku kinematografiju u okviru Paviljona Jugoistočne Evrope – SEE Pavilion, zajedno sa Bosnom i Hercegovinom, Bugarskom, Hrvatskom, Kiprom, Sjevernom Makedonijom, Slovenijom i Srbijom.

Predstavnici Filmskog centra su posjetiocima crnogorskog štanda predstavili filmske projekte iz Crne Gore koji se nalaze u različitim fazama produkcije, te ukazali na potencijale i kapacitete države kao filmske destinacije koji mogu biti interesantni inostranim koproducentima, producentskim kompanijama i drugim zainteresovanim stranama.

U Kanu je, u okviru marketa Marche du Film, prikazan i novi igrani film “Obraz” reditelja Nikole Vukčevića, po scenariju Ane Vujadinović i Meline Pota Koljević, u produkciji Milorada Radenovića (Galileo production Montenegro).

Obraz
foto: FCCG

“Dug je bio put da ispričamo ovu priču. Dostojanstvo i čast su temeljne vrijednosti mnogih društava, i – ma kako da se ove priče čine ispričanima – siguran sam da ih konstantno treba pričati zarad opšteg interesa”, kaže Nikola Vukčević, reditelj filma “Obraz”.

Producent Milorad Radenović ističe: “Vjerujemo da će svi koji su uzeli učešće u realizaciji i snimanju ovog filma i bili naši partneri i podrška, u proteklih sedam godina, osjetiti zadovoljstvo što su bili dio ovog projekta koji afirmiše najveće vrijednosti koje se gube pred našim očima, a na koje uvijek treba podsjećati. Ove dvije zatvorene projekcije u Kanu dobar su put za dalje internacionalno otvaranje našeg filma”.

Kan
foto: FCCG

“Obraz” je produkcija kompanija Galileo production Montenegro i Cinnamon film Beograd, u koprodukciji sa Progressive films Crna Gora, RTVCG, uz podršku CEKUM-a, grada Bara, kao i Ministarstva kulture Crne Gore (2017).

Ekipa filma “Obraz” je internacionalna: Edon Rizvanoli, Nikola Ristanovski, Igor Benčina, Alban Ujkaj, Selman Jusifi i Xhejlane Terbunja, te crnogorski glumci: Aleksandar Radulović, Ana Vučković, Zef Bato Dedivanović, Branimir Popović i djeca: Elez Adžović, Vuk Bulajić, Hana Pavlović, Merisa Adžović.

Kan
foto: FCCG

I ove godine, održani su brojni sastanci sa partnerima i novim saradnicima na projektima koji se planiraju i pripremaju za naredni period, a predstavnici Centra su uzeli učešća i na brojnim panelima, seminarima, sjednicama i industrijskim događajima za međunarodna umrežavanja.

Potpisan je i sporazum o saradnji Filmskog centra crne Gore sa Nacionalnim centrom za kinematografiju Jermenije, a potpisale su ga direktorice centara, Aleksandra Božović i Shushanik Mirzakhanyan. Sporazumom je predviđena bilateralna saradnja u oblasti međusobne promocije kinematografija dvije zemlje i sprovođenja aktivnosti umrežavanja filmskih profesionalaca u cilju podrške novim koprodukcijama.

Kan
foto: FCCG

Aleksandra Božović, direktorica Filmskog centra, zajedno sa saradnicima za međunarodnu saradnju i promociju, realizovala je brojne sastanke sa filmskim profesionalcima iz cijelog svijeta, među kojima su od posebnog značaja susreti sa predstavnicima evropskih filmskih fondova i organizacija, u svrhu boljeg povezivanja, razmjene iskustava i saradnje. Ovo je rezultiralo novim planovima za ovu i narednu godinu, a koji se odnose na pokretanje programa i unapređivanje postojećih oblika kooperacije sa partnerima iz Evrope i svijeta.

Održane su i generalne sjednice mreža i organizacija u kojima je Filmski centar Crne Gore član – EFAD (European Film Agency Directors association) i EFP (European Film Promotion), kao i sastanci i prezentacije (EUFCN, EWA, Creative Europe MEDIA…).

Kan
foto: FCCG

U svrhu promocije, Filmski centar je na marketu predstavio i dva kataloga: “Montenegro – Film Destination” koji ukazuje na potencijale za snimanje u Crnoj Gori i “Montenegrin Cinema 2023” koji donosi pregled aktuelnih filmskih projekata u različitim fazama realizacije. Filmski centar je putem svog virtuelnog paviljona promovisao i web platformu FilmInMontenegro.me razvijenu u sklopu projekta CIRCE, finansiranog od strane programa Interreg IPA CBC Italija – Albanija – Crna Gora.

Međunarodni filmski festival u Kanu se ove godine održava od 16. do 27. maja.

Festival je otvorila ljubavna drama “Jeanne du Barry“ u režiji Maïwenn, sa Džonijem Depom u glavnoj ulozi. Švedski reditelj Ruben Ostlund, koji je dva puta osvojio Zlatnu palmu za filmove “Kvadrat” i “Trougao tuge”, predsjednik je žirija 76. izdanja Kanskog filmskog festivala.

Crna Gora je prisutna na filmskom marketu u Kanu od 2011. godine.

Bonus video: