Zlatnu palmu na filmskom festivalu u Kanu osvojio francuski film "Anatomija pada"

Žistin Trie (44) je postala treća nagrađena rediteljka u istoriji Kanskog festivala

4847 pregleda 0 komentar(a)
Žistin Trie, Foto: Reuters
Žistin Trie, Foto: Reuters

Film francuske rediteljke Žistin Trie osvojio je u subotu u Kanu Zlatnu palmu za najbolje ostvarenje na 76. Međunarodnom filmskom festivalu.

Film "Anatomie d'une chute" (Anatomija pada) osvojio je glavnu nagradu, dok je u trci ove godine bio 21 film.

Žistin Trie (44) je postala treća nagrađena rediteljka u istoriji Kanskog festivala. Prije nje su to bile Džejn Kempion za film "Čas klavira" (1993) i Žilija Dikurno 2021. godine za ostvarenje "Titan".

Gran pri žirija je osvojio Džonatan Glejzer za film "The Zone of Interest" (Zona interesovanja) o svakodnevnom životu nacističkog komandanta Aušvica. Žiri je na taj način uputio poruku o zastrašujućoj banalnosti zla, ocijenila je agencija Frans pres.

Dodjelom nagrada u Kanu je sinoć završen festival, tokom kojeg su crvenim tepihom prešle brojne zvijezde među kojima Harison Ford, Džoni Dep.

Predsjednik žirija je bio švedski reditelj Ruben Ostlund, prošlogodišnji dobitnik Zlatne palme za film "Bez filtera".

Zaštitno lice festivala je ove godine bila francuska glumica Katrin Denev sa njenim ogromnim portretom na ulazu palate. Crno-bijela fotografija je iz 1968. godine iz ostvarenja "La chamade" reditelja Alena Kavalijea.

Među zvijezdama koje su se takmičile za Zlatnu palmu, bili se već nagrađivane ličnosti poput Britanca Kena Louča (86), dvostrukog pobjednika (2006. i 2016.), Njemca Vima Vendersa, koji je osvojio nagradu 1984. za "Pariz Teksas", i Italijana Nanija Moretija.

Film koji je privukao pažnju ove godine je ostvarenje "Žan de Bari" francuske rediteljke Maiven. Njen film je priča o miljenici kralja Luja XV kojeg igra Dep, zvijezda filmova "Pirati sa Kariba" i koji je persona non grata na američkim televizijama od optužbi za porodično nasilje.

Dep je na festivalu rekao da je mnogo toga što je napisano o njemu "strašna fikcija".

Dep, koji je postao neomiljen u SAD od suđenja sa bivšom suprugom Amber Herd zbog optužbi za porodično nasilje, u Kanu je dobio sve počasti svijeta kinematografije na otvaranju festivala.

Na marginama festivala koji je počeo 16. maja, održani su protesti francuskog sindikata CGT, organizatora protesta protiv penzione reforme u Francuskoj. Ti skupovi su održani bez većih incidenata, a festival je kao i prethodnih godina obezbjeđivala policija, koja je ranije naznačila mjesta zabrane okupljanja.

Bonus video: