Projekcija filma i razgovor o brodu „Berge Istra”

Dokumentarac će biti prikazan danas u Centru za kulturu Tivat

1478 pregleda 0 komentar(a)
Foto: User
Foto: User

Projekcija dokumentarnog filma “Berge Istra” biće održana danas u Tivtu, u velikoj sali Centra za kulturu u 20 časova.

“Ovaj film istražuje priču jednog od najvećih i najznačajnijih jugoslovenskih brodova iz razdoblja od šezdesetih do osamdesetih godina prošlog vijeka. ‘Berge Istra’ je postao slavan (ili zloglasan) nakon što je sagrađen kao najveći i tehnološki najnapredniji brod u Jugoslaviji, ali je četiri godine kasnije doživio katastrofu i potonuo. Do danas, uzroci te nesreće ostaju nerazjašnjeni, što je podstaklo mnoge spekulacije i teorije zavjere”, navodi se u najavi.

Reditelj filma “Berge Istra” je istraživački novinar, reditelj više dokumentarnih filmova, glavni urednik portala Istra24.hr Dražen Majić, a koscenarista je Zoran Angeleski. Njihovo ostvarenje istražuje nastanak i izgradnju ovog ogromnog jugoslovenskog tankera, njegovu misterioznu sudbinu kod Filipina, te priču o njegovom blizancu, ‘Berge Vange’, a postavlja i pitanje “Zašto je potonuo jugoslovenski Titanik?”...

“Film koristi nikad prikazane arhivske snimke i intervjue sa svjedocima kako bi rasvijetlio tajanstvenu priču koja se proteže od Japana do Londona. Takođe, film se bavi pitanjem kako i zašto je ovaj gotovo novi brod eksplodirao pokraj Filipina, izazivajući jednu od najgorih pomorskih nesreća toga vremena”, piše u najavi.

Nakon projekcije, o temama koje dokumentarac pokreće, biće upriličen razgovor na kojem učestvuju: autor filma Dražen Majić, magistrica inženjerka brodogradnje Ranka Vukasović Botica i novinar i publicista Siniša Luković.

Događaj realizuje Centar za kulturu Tivat, u saradnji sa Hrvatskom radio televizijom, a ulaz za sve zainteresovane je besplatan.

Bonus video: