„Pokojnik” oduševio publiku u Novom Sadu

Predstava CNP-a i Centra za kulturu Tivat, izvedena u okviru glavne takmičarske selekcije 68. Sterijinog pozorja

2758 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz predstave, Foto: CNP
Scena iz predstave, Foto: CNP

U predstavi “Pokojnik” Branislava Nušića, u režiji i adaptaciji Egona Savina, uživala je publika u Pozorištu mladih u Novom Sadu gdje je produkcija Crnogorskog narodnog pozorišta izvedena u okviru glavne takmičarske selekcije 68. Sterijinog pozorja čiji je ovogodišnji moto “Čovečnost - usponi i sunovrati”.

Selektor festivala dr Milivoje Mlađenović odabrao je osam predstava od pristiglih 57. O izboru ove predstave istakao je da je Egon Savin čuven kao reditelj koji pristupa dramskoj klasici, bilo da je domaća ili svjetska, na način da je usklađuje sa vremenom u kojem živi.

“On se uvijek pojavljuje kao adaptator ali ne samo kao puki adaptator onoga što mu je u tom trenutku u rukama, već on preoblikuje dramsko djelo iz baštine na sebi svojstven način tako što ga radikalno prilagođava situaciji u kojoj jeste. I zato je ‘Pokojnik’ u ovoj inscenaciji na Sterijinom pozorju. Kada Savin premjesti Nušića u okolnosti drugog jezika, srodnog jezika, ali drugačije melodije, onda to postaje nešto što je vrlo blisko tlu na kojem se ta predstava zbiva i publici kojoj se obraća. Publika na najbolji način prepoznaje ono što je u Nušićevom djelu rečeno kao opomena svima nama da te bolesti moralne, o kojima je govorio i Sterija, ispravljamo i da čovjeka činimo boljim nego što jeste”, kazao je Mlađenović.

Direktor Sterijinog pozorja Mirolav Radonjić naglasio je značaj domaćeg dramskog teksta u savremenom teatru i istakao da je publika vidno uživala u ovoj produkciji CNP-a.

“Važno je da se igraju i naši klasici, kao što se u CNP-u igra Nušić jer Nušić je ipak baština koju svi zajedno treba da cijenimo i poštujemo, govori o mentalitetu i karakterima ljudi sa ovih prostora. Egon Savin je reditelj koji je poznat po svojoj rediteljskoj estetici i prisutan je na Sterijinom pozorju već godinama, i sa savremenim komadima i klasicima. Ova Nušićeva postavka je nešto drugačije viđenje savremenosti, ali Savin ga ne osavremenjuje po svaku cijenu. Publika je uživala, ogromno je bilo interesovanje i tražila se karta više, što je očekivano, jer se igra Nušić, režira Egon Savin i igraju sjajni glumci CNP-a”, zaključio je Radonjić.

U predstavi “Pokojnik” koja je nastala u koprodukciji CNP-a sa Centrom za kulturu Tivat, igraju: Marko Baćović, Bojan Dimitrijević, Nada Vukčević, Goran Vujović, Aleksandar Radulović, Stefan Vuković, Slavko Kalezić, Slobodan Marunović, Stevan Vuković, Dejan Ivanić, Stevan Radusinović, Radmila Božović, Jadranka Mamić, Dragan Račić i Slobodan Vujadinović.

Sterijino pozorje traje do trećeg juna, kada će biti poznati nagrađeni.

Bonus video: