Sistemi se mijenjaju, ali čovjek teško

Predstava “Narodni neprijatelj” Makedonskog narodnog teatra ispraćena stojećim ovacijama u CNP-u

1960 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz predstave, Foto: Krsto Vulović
Scena iz predstave, Foto: Krsto Vulović

Neznanje, manjak obrazovanja, siromaštvo, loši uslovi života, kada se isprepliću dovode do manjka morala i slobode običnog čovjeka i društva koje sve više biva potčinjeno moćnicima zaslijepljenim novcem, profitom i funkcijom, gluvima na istinu i pravdu. U takvom sistemu djeluje nemoguće ostati pošten i čist, a svako ko se na to slobodoumno usudi ukazujući na nepravilnosti zarad opšteg dobra, polako ali sigurno, postaje okarakterisan kao neprijatelj naroda.

Predstava “Narodni neprijatelj” Makedonskog narodnog teatra i problematika koju je majstorski opisao Henrik Ibzen, a režirala Nina Nikolić, oduševila je publiku Crnogorskog narodnog pozorišta na gostovanju u srijedu veče. Snaga, ali i lakoća igre glumačkog ansambla koji je predvodio Nikola Ristanovski, mamila je aplauze, ali i reakcije na replike koje nas dotiču, smijeh na naizgled obične pojave čiji smo akteri i sami, a onda kulminirala gromoglasnim stojećim ovacije na kraju, kao potvrda one pozorišne magije koja ne ište neki scenografsko-kostimografski spektakl, već “samo” donosi život.

Aktuelnost djela nastalog prije oko 150 godina i (opasno) bliska korespondencija sa okolnostima u kojima živimo, ukazuje na to da je čovjek oduvijek isti, sklon moralnom posrnuću, lažima, gluposti... Nakon pravog časa glume, Ristanovski je kazao da je kliše govoriti o univerzalnosti i svevremenosti dobre dramske literature, ističući da ona vjerovatno i nije toliko vanvremenska koliko se stvari zapravo ne mijenjaju.

“Čovjek se teško mijenja u svojoj biti. Bez obzira na sistem, istorijski trenutak, okolnosti, pa i na demokratiju, čovjek je vjerovatno nepromjenjiv, sa svim svojim slabostima i poroznostima... Zato je sve ovo aktuelno, jer se sistemi mijenjaju, mijenja se ljudska istorija, ali čovjek nije mnogo napredovao”, istakao je on.

Publika ga je željno dočekala, a ni on nije krio radost povodom igranja u CNP-u.

“Meni je u Podgorici uvijek praznik. I više nego što je normalno sam emotivno vezan za Podgoricu. Nije kurtoazija, jer nemam vremena za kurtoaziju. Neke važne stvari u životu desile su mi se u Podgorici, pa ovdje imam ozbiljne flešbekove i osjećam se kao kod kuće”, rekao je on.

Sa poklona na kraju
Sa poklona na krajufoto: Krsto Vulović

Pored Ristanovskog, u predstavi igraju i odlično se nadopunjuju Zvezdana Angelovska, Darja Rizova, Janja Veljanovska, Ana Arsovska, Lana Grpčevski, Blagoj Veselinov, Petre Arsovski, Saška Dimitrovska, Aleksandar Mihajlovski, Grigor Jovanovski, Nino Levi i Martin Gorgoski.

Suočeni sa realnošću, prepoznajući istinitost u tome da se protiv zla možemo boriti, ali protiv gluposti ne, da je pravda minorna spram moći, “Narodni neprijatelj” ipak daje nadu i upućuje na pojedince koji će se boriti protiv otrovnog sistema, nerijetko i na uštrb sebe samih, svoje porodice i egzistencije.

Bonus video: