Psiha u fokusu

Interaktivna izložba fotografija biće otvorena večeras u Petrovcu

1461 pregleda 0 komentar(a)
Jedna od fotografija, Foto: Privatna arhiva
Jedna od fotografija, Foto: Privatna arhiva

Interaktivna izložba fotografija pod nazivom “Psiha u fokusu” biće otvorena večeras, u 20 časova u Spomen-domu “Crvena komuna” u Petrovacu.

Pored JU Muzeji i galerije Budve, organizatori projekta su Kancelarija za mlade pri Sekreterijatu za društvene djelatnosti Opštine Budva i NVO Spiritus Movens, čiji su članovi tim mladih ljudi koji je koncipirao i realizovao izložbu. Kreativni tim projekta “Psiha u fokusu” je nastao u okviru Omladinskog kluba Budva, a uz pomoć NVO “Forum MNE” i projekta “Servisno učenje za inkluzivnije društvo”.

Autorke izložbe su Jasmina Bigović i Sara Joković, kreativni tim čine: Bogdan Kaluđerović, Mario Domđoni i Varja Vukmirović, a mentorka tima je Katarina Vukadinović.

foto: Privatna arhiva

Akcenat izložbe je na interaktivnosti jer je namjera tima da posjetioci individualno dođu do zaključka o značenju i temi pojedinačnih fotografija. Uz fotografije, tokom izložbe teče prezentacija o mentalnom zdravlju koja podrobnije opisuje svako od prikazanih stanja mentalnog zdravlja, kao i rezultate ankete “Mladi i edukacija o mentalnom zdravlju u Crnoj Gori”. Rezultati prikazuju i statistike nivoa društvene svijesti i edukacije o mentalnom zdravlju. Fotografije prikazuju mentalna stanja: anksioznost, poremećaj ishrane, opsesivno-kompulzivni poremećaj, posttraumatski stresni poremećaj, poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje, granični, histrionični impulsivni i bipolarni poremećaj, depresiju, zavisnost i impulsivnost.

Cilj izložbe je usmjeriti pažnju na probleme mentalnog zdravlja, na to koliko se u crnogorskom društvu otvoreno (ne)govori o psihičkim problemima, koliko su aktivne i funkcionalne institucije za pružanje pomoći, kao i na moguća rješenja za poboljšanje situacije.

Izložba će biti otvorena do 16. juna.

Bonus video: