Budva na putu do vrha i titule Evropske prijestonice kulture

Predstavljen novi koncept sa razvijenim vizuelnim identitetom projekta „Budva 2028 – Evropska prijestonica kulture, grad kandidat“

731 pregleda 3 komentar(a)
"Budva 2028 – Evropska prijestonica kulture, grad kandidat", Foto: Opština Budva
"Budva 2028 – Evropska prijestonica kulture, grad kandidat", Foto: Opština Budva

Prezentacija unaprijeđenog umjetničko-programskog koncepta sa razvijenim vizuelnim identitetom projekta „Budva 2028 – Evropska prijestonica kulture, grad kandidat“ održana je sinoć kroz krilaticu “VRH: put junaka” u organizaciji Opštine Budva i Turističke organizacije opštine Budva na gradskoj Citadeli u Budvi.

Evropska prijestonica kulture je projekat Evropske komisije koji je pokrenut u cilju slavljenja zajedničkih vrijednosti svih evropskih naroda kroz umjetnost i kulturu. Budva je ušla u finale borbe za Evropsku prijestonicu kulture 2028. godine.

Visokim zvanicama iz kulturnog, ekonomskog i političkog života Crne Gore, ali i predstavnicima ambasada, medija i gostima iz zemlje i inostranstva, riječima dobrodošlice obratio se predsjednik Skupštine opštine Budve, Nikola Jovanović.

Jovanović
Jovanovićfoto: Opština Budva

„Namjera lokalne uprave i Opštine Budva jeste da kulturu stavi u središte svog ukupnog budućeg razvoja i daljeg strateškog planiranja jer smatramo da Budva kao antički grad koji je star preko 2,5 milenijuma sada treba da doživi svoju novu eru. Da kulturu shvatimo ne samo kao pojedinačan događaj: koncert, izložbu ili performans na koji ćemo možda otići, a možda i ne, već da je doživimo u njenom punom kapacitetu u kome je kultura način života. Tada možemo da osjetimo benefite, ne samo u kulturnom i ekonomskom, već i u onom ukupnom: razvoju našeg društva u cjelini. Optimisti smo da će Budva 2028. godine postati Evropska prestonica kulture, vjerujemo da će panel eksperata odlučiti u tom pravcu i sa nestrpljenjem očekujemo odluku koja će uslijediti krajem septembra ove godine”, kazao je Jovanović.

Nadu da će Budva zajedno sa Bokom ostvariti ovaj istorijski uspjeh izrazio je i ministar ekonomskog razvoja i turizma, Goran Đurović.

„Vjerujem da Budva ima velike šanse i zbog toga sam tu da podržim ovaj događaj. Budva ima veliku podršku Vlade Crne Gore i spremni smo da uradimo sve što je potrebno da Budva dobije ovu značajnu titulu”, rekao je Đurović.

Tokom sinoćne održane prezentacije predstavljen je nacrt programske knjige i unaprijeđeni vizuelni identitet projekta, te je otkriven novi slogan “Vrh: Put junaka”.

„Mislim da je najveća dobrobit, ukoliko bismo zaista postali Evropska prestonica kulture za 2028. godinu, bila promjena svijesti nas građana o svom gradu. Puno toga se može dobiti u samom procesu, novčana i logistička podrška Evropske unije kroz projekte koji su namijenjeni kulturi. Ukoliko organizujemo sve o čemu smo govorili u infrastrukturnom i programskom smislu, mislim da će Budva 2028, 2029. godine i nadalje izgledati potpuno drugačije. Biće to isti grad, ali će u svoje temelje staviti kulturu, imaće aktivan kulturni život tokom cijele godine, biće grad koji živi tokom cijele godine i u kojem mladi stvaraju. Finalna takmičarska knjiga koja se predaje 28. avgusta ove godine, predstavljaće još sveobuhvatniji razvoj projekta sa kojim je Budva ušla u finale. Sinergija ljudi iz Budve i saradnika na projektu, iskusnih profesionalaca iz naša dva grada pobratima, Novog Sada i Banja Luke, pokazao se kao najbolji put koji u finišu, junački, zajedničkim snagama želimo da iznesemo do vrha, nadamo se, prestižne titule Evropske prestonice kulture.” istakao je dr Predrag Zenović, predsjednik Savjeta za kulturu Opštine Budva.

Zenović
Zenovićfoto: Opština Budva

„Umjetnički koncept projekta koji smo prošli put osmislili, raspisali i predstavili je posebno je pohvaljen od strane Evropske komisije. Sada radimo na njegovom unapređenju metaforički, sledeći put junaka Kadma, prvog evropskog junaka i osnivača grada Budve, u potrazi za njegovom sestrom Evropom” kazala je dr Monika Ponjavić, umjetnički direktor projekta i dodala:

„Čak i bez titule, prateći Strategiju razvoja kulture Budve, na kojoj opštinski tim intenzivno radi, možemo da pratimo razvoj koji smo zamislili jer je aplikacija sa kojom razvijamo umetnički program usko vezana sa Strategijom razvoja kulture grada.“

„Vizuelni identitet projekta kroz primere dobre prakse drugih EPK ukazao je na zahtevnu potrebu višeslojnog značenja i spajanja krilatice „VRH: put junaka“ identitetske simbolike Budve kroz tri osmokrake zvezde, samog programskog koncepta i autentične purpurne boje vezane za Budvu. Unapređeni vizuelni identitet večeras predstavljen, samo je vrhunac kreativnog, ali mukotrpnog rada na obe takmičarske knjige započete još prošle godine. U finalnoj knjizi smo želeli da kroz jednu prepoznatljivu estetiku i svedenost u izrazu omogućimo jednostavnost u primeni i prepoznatljivost u daljoj komunikaciji koje će rezultirati pobedom“, izjavio je Nemanja Milenković, programski direktor projekta „Budva 2028“.

slikeee
foto: Opština Budva

U ovom projektu Budva učestvuje zajedno sa Kotorom, Tivtom i Herceg Novim, a pred kandidatima je završna faza aplikacije. 19. septembra će panel od 10 eksperata Evropske komisije odlučivati da li će ovu prestižnu titulu 2028. godine nositi Budva ili protivkandidat Skoplje.

Bonus video: