Budva na sigurnom putu do titule Evropske prestonice kulture

Tokom prezentacije koncepta predstavljen je nacrt programske knjige i unaprijeđen vizuelni identitet projekta i otkriven novi slogan “VRH: put junaka”

16943 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Sa prezentacije projekta u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Sa prezentacije projekta u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Prezentacija unaprijeđenog umjetničko-programskog koncepta sa razvijenim vizuelnim identitetom projekta “Budva 2028 - Evropska prestonica kulture, grad kandidat” održana je u četvrtak veče kroz krilaticu “VRH: put junaka” u organizaciji Opštine Budva i Turističke organizacije opštine Budva na gradskoj Citadeli u Budvi.

Evropska prestonica kulture je projekat Evropske komisije koji je pokrenut u cilju slavljenja zajedničkih vrijednosti svih evropskih naroda kroz umjetnost i kulturu. Budva je ušla u finale borbe za Evropsku prestonicu kulture 2028. godine.

Visokim zvanicama iz kulturnog, ekonomskog i političkog života Crne Gore, ali i predstavnicima ambasada, medija i gostima iz zemlje i inostranstva, riječima dobrodošlice obratio se predsjednik Skupštine opštine Budve, Nikola Jovanović.

“Namjera lokalne uprave i Opštine Budva jeste da kulturu stavi u središte svog ukupnog budućeg razvoja i daljeg strateškog planiranja jer smatramo da Budva kao antički grad koji je star preko 2,5 milenijuma sada treba da doživi svoju novu eru. Da kulturu shvatimo ne samo kao pojedinačan događaj: koncert, izložbu ili performans na koji ćemo možda otići, a možda i ne, već da je doživimo u njenom punom kapacitetu u kome je kultura način života. Tada možemo da osjetimo benefite, ne samo u kulturnom i ekonomskom, već i u onom ukupnom: razvoju našeg društva u cjelini. Optimisti smo da će Budva 2028. godine postati Evropska prestonica kulture, vjerujemo da će panel eksperata odlučiti u tom pravcu i sa nestrpljenjem očekujemo odluku koja će uslijediti krajem septembra ove godine”, kazao je Jovanović.

Sa prezentacije u Budvi
Sa prezentacije u Budvifoto: Vuk Lajović

Nadu da će Budva zajedno sa Bokom ostvariti ovaj istorijski uspjeh izrazio je i ministar ekonomskog razvoja i turizma, Goran Đurović.

“Vjerujem da Budva ima velike šanse i zbog toga sam tu da podržim ovaj događaj. Budva ima veliku podršku Vlade Crne Gore i spremni smo da uradimo sve što je potrebno da Budva dobije ovu značajnu titulu”, rekao je Đurović.

Tokom održane prezentacije predstavljen je nacrt programske knjige i unaprijeđen vizuelni identitet projekta, te je otkriven novi slogan “Vrh: put junaka”.

“Mislim da je najveća dobrobit, ukoliko bismo zaista postali Evropska prestonica kulture za 2028. godinu, bila promjena svijesti nas građana o svom gradu. Puno toga se može dobiti u samom procesu, novčana i logistička podrška Evropske unije kroz projekte koji su namijenjeni kulturi. Ukoliko organizujemo sve o čemu smo govorili u infrastrukturnom i programskom smislu, mislim da će Budva 2028, 2029. godine i nadalje izgledati potpuno drugačije. Biće to isti grad, ali će u svoje temelje staviti kulturu, imaće aktivan kulturni život tokom cijele godine, biće grad koji živi tokom cijele godine i u kojem mladi stvaraju. Finalna takmičarska knjiga koja se predaje 28. avgusta ove godine, predstavljaće još sveobuhvatniji razvoj projekta sa kojim je Budva ušla u finale. Sinergija ljudi iz Budve i saradnika na projektu, iskusnih profesionalaca iz naša dva grada pobratima, Novog Sada i Banjaluke, pokazao se kao najbolji put koji u finišu, junački, zajedničkim snagama želimo da iznesemo do vrha, nadamo se, prestižne titule Evropske prestonice kulture”, istakao je dr Predrag Zenović, predsjednik Savjeta za kulturu Opštine Budva.

Budva
foto: Vuk Lajović

“Umjetnički koncept projekta koji smo prošli put osmislili, raspisali i predstavili posebno je pohvaljen od strane Evropske komisije. Sada radimo na njegovom unapređenju metaforički, slijedeći put junaka Kadma, prvog evropskog junaka i osnivača grada Budve, u potrazi za njegovom sestrom Evropom”, kazala je dr Monika Ponjavić, umjetnički direktor projekta i dodala “Čak i bez titule, prateći Strategiju razvoja kulture Budve, na kojoj opštinski tim intenzivno radi, možemo da pratimo razvoj koji smo zamislili jer je aplikacija sa kojom razvijamo umjetnički program usko vezana sa Strategijom razvoja kulture grada”.

“Vizuelni identitet projekta kroz primjere dobre prakse drugih EPK ukazao je na zahtjevnu potrebu višeslojnog značenja i spajanja krilatice “VRH: put junaka” identitetske simbolike Budve kroz tri osmokrake zvijezde, samog programskog koncepta i autentične purpurne boje vezane za Budvu. Unaprijeđeni vizuelni identitet večeras predstavljen, samo je vrhunac kreativnog, ali mukotrpnog rada na obje takmičarske knjige započete još prošle godine. U finalnoj knjizi smo željeli da kroz jednu prepoznatljivu estetiku i svedenost u izrazu omogućimo jednostavnost u primjeni i prepoznatljivost u daljoj komunikaciji koje će rezultirati pobjedom”, izjavio je Nemanja Milenković, programski direktor projekta “Budva 2028”.

U ovom projektu Budva učestvuje zajedno sa Kotorom, Tivtom i Herceg Novim, a pred kandidatima je završna faza aplikacije. Panel od 10 eksperata Evropske komisije 19. septembra će odlučivati o tome da li će ovu prestižnu titulu 2028. godine nositi Budva ili protivkandidat Skoplje.

Bonus video: