Jugoslovenska filmska muzika uzburkala je emocije publike Jadranskog festivala u Budvi

Već sjutra, u ponedjeljak 12. juna, na prostoru između crkava u Starom gradu, očekuje nas još jedna sjajna savremena plesna predstava – SARA – JE – VO – koreografa Edhema Jasenkovića, u produkciji "Balkan Dance Project"

10890 pregleda 2 komentar(a)
Jadranski festival u Budvi, Foto: Turistička organizacija Budve
Jadranski festival u Budvi, Foto: Turistička organizacija Budve

Od "Otpisanih", "Bitke na Neretvi" i "Valtera”, preko “Ljubavi i mode", "Kuduza" "Ljepote poroka" i "Boljeg života", pa sve do "Crnog bombardera" i "Montevidea" – zaplovila je budvanska publika sinoć, u okviru druge večeri Jadranskog festivala igre, u čarobni svijet Jugoslovenske filmske muzike, toliko poznat i emocijama prepun, da je svaka numera u izvođenju Jadranskog revijskog orkestra nagrađena aplauzima, a solisti: Dado Topić, Jelena Gavrilović, Zuzi Zu i Dušan Svilar i burnim ovacijama.

Mjesta je, na prostoru između crkava, bilo malo da primi sve zainteresovane ljubitelje umjetnosti koji su koncert “Jugoslovenske filmske muzike” pratili u jednom dahu i zajedno sa solistima pjevali “Bacila je sve niz rijeku”, “Moji su drugovi”, “Odlazim, a volim te” …. Fantastični Jadranski revijski orkestar, za ovu priliku sastavljen od novosadskog Big Band-a i ritam sekcije crnogorskih muzičara, pod dirigentskom palicom Fedora Vrtačnika i uz sjajne prateće vokale: Nevenu Reljin, Sofiju Stanić i Bojanu Radonjić, sinoć je održao još jedan koncert za pamćenje.

Poznata glumica Dragana Mićalović, baršunastim glasom i vizuelnim transformacijama prilagođavala se različitim filmskim epohama i žanrovima i vodila nas kroz protekle decenije u kojima su filmske muzike potpisivali najveći jugoslovenski kompozitori, a numere u filmovima izvodili najpoznatiji muzičari tog doba.

Već sjutra, u ponedjeljak 12. juna, na prostoru između crkava u Starom gradu, očekuje nas još jedna sjajna savremena plesna predstava – SARA – JE – VO – koreografa Edhema Jasenkovića, u produkciji “Balkan Dance Project”.

"Namjera savremene plesne predstave “SARA-JE-VO” je istražiti različite ideje o domu, privatnosti, intimnoj sferi i granicama između sebe i okoline, kako bismo otvorili oči novim pogledima na sebe i kako biramo i živimo u našim ličnim prostorima. Ili štaviše, kako društvo oblikuje i usmjerava ove izbore. Nakon nekoliko projekata i rada u različitim konstelacijama, uvijek se vraćam na pitanje granica i kako mogu izraziti ili naglasiti određena ljudska stanja kroz fizički vokabular. Sa sobom nosim priču o tome kako preživljavam, kroz stalno ispitivanje, provociranje i istraživanje sebe i svoje okoline, istražujem kako da to iskoristim u svom koreografskom radu." – istakao je koreograf Jasenković.

Selektor baletskog dijela programa Jadranskog festivala igre Budva 2023. je Miloš Isailović.

Festival je organizovala Turistička organizacija opštine Budva i trajaće sve do 27. juna. Svi program su besplatni i otvoreni za javnost.

Bonus video: