“Iskustvo u gužvi” Goranke Matić

Retrospektivna izložba, u organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore i Muzeja savremene umetnosti iz Beograda, biće otvorena danas na Cetinju

3215 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Retrospektivna izložba fotografkinje Goranke Matić “Iskustvo u gužvi”, biće otvorena danas u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju, u 19 časova, a u organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore (NMCG) i Muzeja savremene umetnosti iz Beograda. Nakon otvaranja će biti organizovano i stručno vođenje kroz izložbu, a biće dostupna posjetiocima do 31. jula.

Autorka koncepcije i kustoskinja izložbe je viša kustoskinja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu Una Popović, dok je koordinatorka i kustoskinja izložbe pri NMCG Mirjana Dabović Pejović.

“Matić je svojevrsna hroničarka zbivanja na umjetničkoj, kulturnoj, društvenoj i političkoj sceni. Njena izložba u Muzeju savremene umetnosti protekla je uspješno upravo zbog toga što se mogla interpretirati nezavisno od autorstva i tretirati kao problemska izložba koja omogućuje uvid u društvene i kulturne okolnosti nekadašnje države Jugoslavije, Srbije i Beograda, od početka osamdesetih godina pa do početka 2000-ih. Osim toga, izložba ‘Iskustvo u gužvi’ posredno teži da ukaže i na dinamične i mnogostruke pozicije i uloge medija fotografije”, najavljuju iz NMCG.

Oni dodaju da izložba predstavlja prvu sveobuhvatnu (re)prezentaciju rada i ostvarenja Goranke Matić koja je na umjetničkoj i fotografskoj sceni prisutna već 40 godina.

Izložba u CGU “Miodrag Dado Đurić” biće nešto drugačije strukturirana, ali sa istovjetnim, već utvrđenim konceptualnim cjelinama: Prve autorske izložbe i radovi realizovani u mediju fotografije; fotografije rok koncerata i protagonista novog talasa zajedno sa akterima likovne scene nastale 80-ih godina u čijem je središtu bio Studentski kulturni centar u Beogradu (rok fotografija, način života aktera rok i umjetničke scene, dizajn omota muzičkih albuma); portreti (umjetnici, reditelji, pisci, političari...); 10 godina protiv (fotografije sa političkih skupova, manifestacija i protesta u Beogradu 1990–2000) i umjetnički projekti (projekti Moravice, Matrilinearno ogledalo, Memorabilije, Portreti sa prijateljicama, Ožiljci).

Bonus video: