Zaštita Hadži Danušinog vakufa i istraživanje ranohrišćanske bazilike

Potpisani ugovori o realizaciji tri projekta iz oblasti arheoloških I konzervatorskih istraživanja

2059 pregleda 0 komentar(a)
Potpisani ugovori (ilustracija), Foto: Shutterstock
Potpisani ugovori (ilustracija), Foto: Shutterstock

Ugovore o realizaciji tri projekta iz oblasti arheoloških i konzervatorskih istraživanja potpisani su danas između predsjednika Opštine Bijelo Polje Petra Smolovića i direktora Centra za konzervaciju i arheologiju Željka Kalezića, saopšteno je iz Javne ustanove Muzej Bijelo Polje.

U pitanju su ugovori odobreni od strane Ministarstva kulture i medija, iz Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2023. godinu.

“Navedenim programom obuhvaćena su tri projekta iz oblasti arheoloških i konzervatorskih istraživanja, a riječ je o projektima: 1. sprovođenje konzervatorskih mjera i izrada konzervatorskog projekta Hadži Danušinog vakufa u centru grada, 2. arheološkim istraživanjima na ranohrišćanskoj bazilici u Zatonu (Podgajnice) i izradi konzervatorskog projekta za sanaciju mosta na Bistrici”, saopšteno je iz Muzeja Bijelo Polje.

Partner u realizaciji navedenih projekata, kao i na realizaciji preostala dva projekta, odobrena od strane Ministarstva kulture i medija ("Izrada crnogorskih i muslimanskih ženskih i muških narodnih nošnjinarodnih nošnji" i petih Intermacionalnih likovnih susreta "Slikari Lazovići"), je JU Muzej Bijelo Polje.

Bonus video: