Uzvišena atmosfera ženskih likova

Umjetnica Ljiljana Kolundžić predstaviće večeras u Petrovcu izložbu slika "Promenade pogleda"

1828 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Izložba slika “Promenade pogleda” umjetnice Ljiljane Kolundžić biće otvorena večeras u Spomen domu “Crvena komuna” u Petrovcu, u 20 časova. Postavku će otvoriti mr Lucija Đurašković, a izložba traje do desetog jula.

Istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić u predgovoru kataloga napisala je da se u fokusu kontemplativno-umjetničkih interesovanja Ljiljane Kolundžić, već duži niz godina, nalaze idealizovani i visoko estetizovani ženski likovi.

"Ova galerija ultimativno ženstvenih likova, istovremeno prisutnih i bestjelesnih, introvertnih i hipnotički zagledanih u posmatrača, emituje vanvremensku, uzvišenu atmosferu. Uticaji i odjeci istorije umjetnosti i poezije, pasionirana autorkina ljubavi prema modi, a iznad svega duboko, empatičko razumijevanje ženske duše, neke su od premisa izloženih radova", zapisala je Karadžić.

Rad 'Zlatokosa'
Rad "Zlatokosa"foto: Privatna arhiva

Iako radovi Kolundžić pripadaju korpusu figurativnog slikarstva, pojam „figurativno“, u njenom slučaju, ne treba shvatiti kao puko saopštavanje vizuelnih svojstava lica, dodala je Karadžić. Pritom, njeno slikarstvo nema zavodljivi i trendovski angažovano-ironijski kontekst, ne pogađa traumatične tačke, ne barata subverzivnim ili dramatičnim vokabularom, piše istoričarka umjetnosti...

"Umjesto toga, umjetnica stvara fantaziju koja je ispunjenje želje, korektiv stvarnosti koja estetski i etički ne zadovoljava. Koristeći subjektivni, nepretenciozni jezik i specifični, ekspresivni, rukopis, pronalazi svoje male, eskapističke prostore djelovanja, u kojima se kreće i istražuje, a ženski likovi postaju transfigurativni autoportreti umjetnice", smatra Karadžić i zaključuje:

“U traganju za sopstvom, na slikama kao spiritualnim ogledalima, umjetnica preobražava svoju ličnost u poetizovane introspektivne autoportrete. Fantazam o ženstvenosti, kao i vjera u sposobnost za bezuslovnu ljubav koja istovremeno uzdiže i izoluje, auratično isijavaju sa radova i zaposijedaju posmatrača".

Bonus video: