U misiji da svi zajedno maštamo

Predstavom “Zamislite, djeco...” drugog jula, biće otvoreno 31. izdanje Kotorskog festivala pozorišta za djecu

2695 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Kotorski festival pozorišta za djecu (KFPD), 31. izdanje po redu, biće održan od drugog do 12. jula, a počinje predstavom “Zamislite, djeco...” koja će biti na Ljetnjoj pozornici biti izvedena u 21.30 časova.

Simbol ovogodišnjeg festivala, vila Alkima i slogan “Zamislite, djeco...”, inspirisani su motivima knjige ‘’Kotorske legendice’’, čiji je izdavač Opštinska javna ustanova (OJU) ‘’Muzeji’’ Kotor. Za predstavu “Zamislite, djeco...” scenario i režiju potpisuje Dejan Đonović, a rađena je u produkciji KFPD-a.

“Legenda o nastanku Kotora je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Crne Gore, te je svojom autentičnošću nerijetko motiv kreativcima u realizaciji svojih ideja. Jeste li se ikada zapitali, kako je, nekada davno, nastao grad Kotor?”, pitaju organizatori objašnjavajući da je “misija ovogodišnjeg Festivala da svi zajedno maštamo”.

Ilustratorka Ana Rodić zaslužna je za kreaciju vile Alkime koja krasi naslovnu stranu “Kotorskih legendica”, a ove godine ponosno čuva i pozorišnu scenu 31. Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

“Glavni simbol Festivala, Alkima - snažna gorska vila koja uzorno stoji, ogledalo je hrabrih, mudrih i dobrih djela, a okuplja male i velike pozorišne zaljubljenike i one koji će to tek postati! Dobrodošli u Kotor koji je od 2. do 12. jula najinspirativniji - obojen najvedrijim bojama, posebno miriše na nova znanja, kreativnost i igru i donosi najčistiju energiju - onu koja nas posebno pokreće u danima kada je ‘grad u rukama najmlađih’”, kažu u saopštenju.

foto: Promo

Publici će se na otvaranju obratiti predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić koji će, kako tradicija i nalaže, tom prilikom ključeve grada predati djeci, a govoriće i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović koji je visoki pokrovitelj KFPD-a.

Najavljeno je 16 predstava, od kojih 11 u takmičarskom dijelu programa. Nastupiće pozorišne trupe iz: Izraela, Švedske, Španije, Italije, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i iz Crne Gore. Predstave su namijenjene svoj djeci i svim uzrastima.

Pored pozorišnog programa, KFPD će imati i bogat prateći program u kojem su zastupljene sve umjetnosti, a čine ga edukativno-teorijski program, dječje scensko stvaralaštvo i likovni program.

Festival, koji je međunarodnog karaktera, realizuje se u organizaciji Opštine Kotor - Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Crne Gore i pod visokim pokroviteljstvom predsjednika države.

Bonus video: