Završen Jadranski festival igre u Budvi: Premijerno izveden balet "Skenderbeg"

Riječ je autorskom projektu Isidore Stanišić (koncept, tekst, režija i koreografija) rađen u koprodukciji Turističke organizacije Opštine Budva i Bitef Dance Company Bitef teatra

2556 pregleda 172 reakcija 2 komentar(a)
Foto: Turistička organizacija Budva
Foto: Turistička organizacija Budva

Izvođenjem baleta "Skenderbeg" na sceni između crkava u Starom gradu završen je prvi Jadranski festival igre u Budvi.

Sinoć se, kao i tokom svih deset realizovanih programa, tražilo mjesto više na tribinama jedne od najljepših i najautentičnijih pozorišnih scena u regionu.

Ovo je još jedan pokazatelj uspješnosti manifestacije, pa su i sami organizatori - Turistička organizacija Opštine Budva - veoma zadovoljni festivalom koji će, sigurni su, nastaviti da živi.

"Cilj festivala je postignut. Turistima koji nisu sa našeg govornog područja smo pružili nezaboravan provod u junu. Broj posjetilaca je prevazišao naša očekivanja, te smo dokazali da imamo publiku za ovakvu vrstu festivala koja je u potpunosti nova u našoj ponudi. Uspjeli smo da obogatimo kulturnu ponudu i obezbijedimo bogatiji sadržaj za goste koji nisu sa našeg jezičkog područja", istakla je predstavnica TO Budva, Ivana Rebić.

Ona je kazala da su u sklopu prvog Jadranskog festivala igre u Budvi bile uključene i tri koprodukcije TO Budva, a jedna od njih je i balet "Skenderbeg" kojim je festival svečano zatvoren.

Riječ je autorskom projektu Isidore Stanišić (koncept, tekst, režija i koreografija) rađen u koprodukciji Turističke organizacije Opštine Budva i Bitef Dance Company Bitef teatra.

Muziku za predstavu je komponovao poznati džez muzičar Vasil Hadžimanov.

Autorka predstave, Isidora Stanišić objašnjava da je cilj projekta bio da predstavi lik i život plemića, vojskovođe i gospodara koji se, kao junak, našao u dramama engleskih pisaca 18. vijeka, koji je bio inspiracija Antoniju Vivaldiju da po njemu nazove jednu od svojih opera, čiji podvizi žive već šest vjekova i čije ime nose trg i palata u Rimu.

Ističe da je značaj predstave veći u današnjem trenutku u kojem manjka herojstva.

"Poruka ove predstave je da bez naših idola kojima stremimo nećemo moći da se izgradimo kao ličnosti koje u zajedništvu treba da se bore za neke prave stvari. Cijela kultura "self-a" je dovela do toga da smo isuviše egocentrični, te smo došli do toga da i najmanji čin empatije smatramo užasno važnim, herojskim djelom. Upravo o tome govorimo u ovom djelu", istakla je Stanišić.

Ona je uvjerena je da je budvanska publika prepoznala poruke ovog baleta i osjetila svu emociju koju je on dočarao.

Nakon ovako pozitivnih reakcija, raduje se brzom povratku u Budvu.

Sjajne reakcije nakon završetka festivala i gromoglasni aplauz kojim su ispraćeni plesači dokazi su da zaista postoji velika potreba za ovakvim manifestacijama u Budvi, a iz Turističke organizacije Opštine Budva sa ponosom najavljuju bogat kulturni program i u narednom period.

Već 29. juna, sa početkom u 21 sat, na sceni između crkava u Starom gradu, biće održano veče poezije Marka Miloševića, pod nazivom "Poezija i pjesme života", uz muzičku pratnju Borisa Režaka.

Bonus video: