Fuzija različitih umjetnosti u Tivtu

Festival “Rubix” 28. jula će otvoriti atipična monodrama čuvenog Džona Malkoviča, a raznovrstan cjelodnevni program organizatori obećavaju i u nastavku, do 30. jula

3274 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Rubix festival
Foto: Rubix festival

Sa željom da naprave događaj koji će biti korak ispred svega do sada viđenog u Crnoj Gori kada je kultura u pitanju, ekipa okupljena oko festivala “Rubix” u Tivtu obećava upravo to.

Portparol menadžer Porto Montenegra, koji je jedan od osnivača festivala zajedno sa nevladinom organizacijom “Fešta”, Danilo Kalezić na jučerašnjoj konferenciji za medije kazao je da je ideja bila da naprave upravo jednu pravu fuziju umjetnosti, kulture, tehnologije, novih medija...

“Uvijek smo željeli da napravimo događaj koji se razlikuje od standardnih događaja koje rade ostale marine, ne samo na Mediteranu, već svuda u svijetu... I tako smo u saradnji sa ekipom iz Fešte napravili kroki festivala koji će prvi put biti održan ove godine od 28. do 30. jula”, najavio je on.

Sve posjetioce očekuje bogat i raznovrstan program, a među brojnim gostima iz zemlje i inostranstva su i neka od svjetskih imena.

“Festival će, kako je i ranije najavljeno, otvoriti Džon Malkovič svojom predstavom ‘Paklena komedija’ u kojoj je protagonista i jedini koji govori, istovremeno praćen sa 25 članova orkestra na sceni i dva vokala koji su, uz njega, naratori priče. To će biti pravi spektakl, u pitanju je jedna atipična monodrama koja izaziva veliko interesovanje širom svijeta, prvenstveno Evrope”, najavio je Kalezić.

Portparolka Rubixa i jedna od organizatorki ispred NVO “Fešta” Varvara Petrović kazala je da je ogromna čast što Džon Malkovič prvi put u Crnu Goru dolazi upravo na “Rubix”.

Rubix festival
foto: Rubix festival

“To će biti pravi spektakl pozorišnog karaktera u Porto Montenegru”, potvrdila je i najavila samo segment od događaja i umjetnika koji slijede:

“Nakon predstave Džona Malkoviča, prve večeri slijedi još nešto, za našu publiku potpuno novo, u pitanju je ‘Pučini ansambl’ koji čine 24 muzičara i koji će predstaviti svoje obrade poznatih hitova u produkciji DJ Kris Janga i agencije Dipsonar... Druge večeri će biti predstavljen projekat ‘Vienna Calling’, u produkciji KotorArta, a u okviru kojeg će nastupiti članovi poznate Bečke filharmonije. Nakon toga, nastupa zvijezda večeri, nadaleko poznat bend ‘Morcheeba’, dok drugo veče zatvara poznati kompozitor i producent iz Luksemburga Frančesko Tristano koji će praviti intetresantnu fuziju zvuka između koncertnog klavira i elektronskog zvuka...”, kazala je ona.

Na konferenciji za medije u Podgorici, video-putem se medijima obratila i Skaj Edvards, vokal benda “Morcheeba” i istakla da se raduje festivalu koji će pratiti i na samom otvaranju. Ona je kazala da ih čeka zahtjevna turneja i da je euforična povodom nastupa u Tivtu i ponovnog dolaska u Crnu Goru. Otkrila je i da uveliko razmišlja “u kojoj će haljini zablistati na crvenom tepihu”.

“Sviđa mi se ideja udruživanja različitih muzičkih žanrova, ali i različitih umjetnosti. Čitav koncept festivala djeluje fantastično... Što se našeg nastupa tiče, još razmišljamo o tome kako da ga koncipiramo, razmišljamo o odjeći i svemu, jer, zna se da volimo da napravimo dobar scenski nastup koji će doprinijeti atmosferi. Kao bend ćemo interpretirati naše poznate hitove, a ako bude vremena i kavere, sve zavisi od toga koliko ćemo vremena imati na festivalu”, rekla je Skaj.

Petrovićeva je kazala i da će treće veče biti u potpunosti posvećeno elektronskom zvuku, kada će nakon nastupa lokalnog umjetnika Novaka Radulovića nastupiti zvijezda večeri DJ Damian Lazarus, dok će to veče i festival zatvoriti jermenski DJ Armen Miran...

Dodala je da će festival ujediniti sve ljubitelje umjetnosti, od muzike i teatra, do novih medija i tehnologija.

“Napravili smo jedan nevjerovatan spoj svih vrsta umjetnosti i na taj način planiramo da napravimo doživljaj za sva čula svih posjetilaca. Festival je interaktivnog tipa i pored muzičkog sadržaja biće realizovano mnogo radionica, kurseva, događaja, izložbi, prezentacije hrane i pića... Tako će posjetioci moći da učestvuju u različitim sadržajima, uče nove stvari, zavole nešto novo, a mi ćemo napraviti jedan potpuno novi festivalski brend u Crnoj Gori. Samim tim što je kompletna ekipa okupljena oko ‘Rubixa’ iz Crne Gore, doprinijećemo i promociji i razvoju turizma, ekonomije, kulture, umjetnosti, prosvjete”, rekla je Petrovićeva.

Festival je zamišljen tako da najvažniji izvođači nastupaju na glavnoj “Sinhro bini”, koja je okružena i drugim, ključnim zonama, kao što su: izložbeni prostor, prostor za radionice, zona za opuštanje, tehnološki kutak i toranj sa pogledom na cjelokupan festival.

Posjetioci će tokom tri dana “Rubixa” moći da uživaju uz tehnološke preformanse i audio-vizuelne efekte brojnih izvođača, ali i u mnogim radionicama i majstorskim kursevima kao što su grnčarstvo, 3D štampanje, oslikavanje tijela, joga, ples, slikanje, kulinarstvo, ekološke aktivnosti i još mnogo toga, a kulminacija programa slijedi od 21 čas.

“Radimo na projektu ‘Stage design’, koji je zahtjevan i veliki, sa interaktivnim tablama, led skrinovima koji će omogućiti da uživaju tokom čitavog dana u različitim programima”, otkrio je Kalezić.

Direktor odjeljenja za marketing i komunikacije Crnogorske komercijalne banke, koja je glavni partner “Rubix” festivala, Nemanja Đurašković kazao je da im je nesvakidašnji koncept privukao pažnju i da ga posebno raduje što CKB podržava festival od osnivanja.

“Na ovaj način smo željeli dodatno da podržimo jedan perspektivni mladi tim koji ulaže napore u organizaciju ovog festivala. Siguran sam da će svojim konceptom i sadržajem ‘Rubix’ privući i pažnju turista koji borave u našoj zemlji, a onda u budućnosti prerasti u nešto po čemu će Crna Gora biti prepoznata”, zaključio je on.

Bonus video: