"Očaravajuća lakoća fotografisanja" Voja Radonjića

Izložba će biti otvorena sjutra u Podgorici i predstaviće nekoliko različitih ciklusa umjetničkog fotografa bogatog opusa

2462 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba crnogorskog fotografa Voja Radonjića “Očaravajuća lakoća fotografisanja”, biće otvorena sjutra u Podgorici, u Galeriji Art u 20 časova.

Kustoskinja je istoričarka umjetnosti Mirjana Dabović Pejović, a postavka predstavlja presjek autorovog umjetničkog opusa i obuhvata nekoliko ciklusa koji se razlikuju po temi i u načinu realizacije. Na izložbi će biti predstavljena serija "Mala plaža", radovi nastali kao rezultat različitih fotografskih eksperimenata, fotogrami, dvostruke ekspozicije, fotografije nastale u tehnici kamera obskura, pejzaži, portreti, od kojih su neke originalne fotografije koje je razvio autor, a većina snimaka se prvi put predstavlja publici.

Umjetnički fotograf Vojo Radonjić (1963-2005) bio je aktivan na fotografskoj sceni u periodu od 1985. do 2005. godine. Njegov opus obuhvata najrazličitije žanrove, od reportažne, pozorišne, portretne, life, pejzažne i sve do komercijalne fotografije... Imao je nekoliko samostalnih, veliki broj kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu i dobitnik je više nagrada.

“Diskretan, duhovit, erudita, svestran, senzibilan, nenametljiv sa izrazitim osjećajem za uvažavanje drugih ostavio je za sobom nedovršen opus, ali dovoljan da posvjedoči o istinskom majstoru, svojevrsnom 'uomo universale' kakve poznaje istorija svjetske fotografije 20. vijeka. Njegova svestranost, profesionalan odnos prema poslu i klijentima, kao i nesumnjivi talenat pozicionirali su ga kao nezaobilaznu figuru na crnogorskoj kulturnoj sceni. Odlikovale su ga bekrajna znatiželja za otkrivanjem novog, sklonost ka ekspermentu, ležernost u pristupu životu i svakodnevnici, nekada intuitivna potreba za pomjeranjem granica, što je često razultiralo novim sagledavanjem određene teme. Zanatski potkovan, lucidan i uvjek otvoren za izazove s lakoćom je prelazio iz jednog medija u drugi, a nerijetko koristio i neke stare, davno zaboravljene tehnike (kakva je bila camera obscura) kako bi postigao željeni efekat", zapisala je, između ostalog, Dabović Pejović u propratnom tekstu.

Bonus video: