Savremene konotacije "Dekamerona"

Premijera djela u koprodukciji Gradskog pozorišta Podgorica, Narodnog pozorišta Niš i Barskog ljetopisa, najavljena je za 28. jul

3989 pregleda 0 komentar(a)
Sa prve probe, Foto: Filip Roganović
Sa prve probe, Foto: Filip Roganović

"'Dekameron' Đovanija Bokača predstavlja međašni kamen evropske književnosti i civilizacije", poručuju iz Gradskog pozorišta Podgorica najavljujući upravo inscenaciju tog djela u koprodukciji sa Narodnim pozorištem Niš i festivalom Barski ljetopis.

Premijera je predviđena za 28. jul u Baru, repriza će biti dan kasnije. Predstava će premijeru u Nišu imati 10. septembra u okviru Festivala balkanskog kulturnog prostora "Teatar na raskršću", a u Podgorici će u oktobru otvoriti drugi dio pozorišne sezone.

Predstavu će režirati Dejan Projkovski, dramaturške premise uradi je Sašo Dimoski a dramatizaciju Stevan Koprivica.

Sa probe
Sa probefoto: Filip Roganović

"Ovo raskošno renesansno djelo čiji je osnovni motiv kuga koja je u 13. vijeku harala Evropom dobija novo viđenje... Eros i tanatos, pobuna protiv dogmi, anegdotalno i tragično sažimaju se u namjerama ove predstave, a neizbježne su i savremene konatacije. Ponekad nam se učini da, na civilizacijskom planu, 13. vijek još uvijek traje", piše u saopštenju.

Glumački ansambl čine: iz Gradskog pozorišta Podgorica Omar Bajramspahić, Stefan Vuković, Pavle Popović, Vanja Jovićević, Una Lučić, Lara Dragović i Miloš Pejović; iz Narodnog pozorišta Niš: Evgenija Stanković, Maja Vukojević Cvetković, Dragana Jovanović, Dragiša Veljković i Sanja Krstović, a gostujući glumac je Dušan Kovačević.

Dekameron
foto: Filip Roganović

Scenografiju će raditi Valentin Svetozarev, muziku Goran Trajkoski, kostime Marija Pupučevska a scenski pokret i koreografiju Tamara Vujošević Mandić, asistent reditelja je Branka Knežević, muzički urednik i korepetitor Renata Perazić.

Bonus video: