Beskompromisni kvalitet je polazna tačka zajedničke misije

Formiranje baletskog i horskog ansambla stremeći operi, pažljivo osmišljen repertoar i posvećenost publici, stalni napredak, ali i novi objekat, neki su od ciljeva Muzičkog centra Crne Gore u budućem periodu

5894 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije za medije, Foto: Luka Zekovic
Sa konferencije za medije, Foto: Luka Zekovic

Od krova koji prokišnjava na samom početku sezone, Muzički centar Crne Gore (MCCG) odolijevao je izazovima i konstantnim napretkom ovogodišnju sezonu zatvara impresivnim rezultatima, sa brojnim programima kojima je prisustvovalo više od 15.000 posjetilaca, ali i ozbiljnim i zahtjevnim planovima. Pored kompleksnog repertoara najavljeno je i formiranje dva nova umjetnička ansambla, i to baletskog i horskog, stremeći ka operi, a što vodi i do potrebe za izgradnjom novog objekta, s obzirom na to da zgrada MCCG ima niz falinki od samog useljenja. To su neki od zaključaka jučerašnje konferencije za medije MCCG povodom kraja ove i najave nove sezone.

Posljednji koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra (CSO) biće upriličen večeras u 20 časova, a pod upravom maestra Marka Korovića koji će naredne sezone će biti šef dirigent CSO-a. Specijalni gost večeras je bariton Karl Magnus Fredrikson, a na programu će se naći numere iz poznatih djela Vagnera, Verdija, Pučinija i drugih.

Pored toga što će zatvoriti ovu, Korović će otvoriti narednu sezonu 29. i 30. septembra, koncertom CSO-a kada će solista biti Ivo Pogorelić, najavljeno je juče. Govoreći o predstojećem angažmanu Korović je na konferenciji za medije kazao da je Crna Gora za njega nešto posebno, zato što je njegov otac Crnogorac.

Korović
Korovićfoto: Luka Zeković

“Jako sam srećan što ću imati priliku da predstavim moj umjetnički rad i moju kulturnu misao u Crnoj Gori, jer je kultura jedan dio naše duše i želim da to još više razvijem i pokažem (u) Crnoj Gori. Hvala (poslovnoj direktorki MCCG) Isidori Damjanović i (umjetničkom direktoru) Marku Simoviću što su mi ukazali povjerenje i povjerili najvažniju ulogu u MCCG, a to je rad sa CSO-om. Poznajem CSO, već smo sarađivali u prethodnom periodu, poznajem njihove kapacitete, snagu, mogućnosti i potencijale i želim da to ujedinim sa svojom jakom emocijom i snagom, kao i mojim pređašnjim iskustvom i da zajednički pojačamo kvalitet programa, uz emociju koju zajedno možemo da prenesemo publici”, rekao je on.

Naglašavajući da jedva čeka da pokaže najbolje što CSO može, Korović je najavio šta publika da očekuje u narednoj sezoni.

“Osmislili smo da predstojeća sezona bude u znaku Betovena, ali će takođe biti podijeljena na različite nivoe. Uzećemo teme koje su vezane za ljubav, jedinstvo, bratstvo da bismo pokazali ono najbolje. Takođe, narednu sezonu će obilježiti godišnjica Rahmanjinova kojeg ćemo predstaviti publici. U ostatku sezone program će biti vrlo uravnotežen, jer moramo razmišljati i o orkestru i o publici, s mišlju o tome šta je to što može da nas ujedini. Jako sam srećan što ćemo u narednoj sezoni izvoditi djela Vagnera i Štrausa, koja se nikad nisu slušala u Crnoj Gori. Takođe sam naručio kompoziciju koja će biti predstavljena ovdje i poklonjena Crnoj Gori. Izvodićemo i francusku muziku, tako da će gostovati francuski umjetnici. Radujem se što ću biti u prilici da sarađujem i sa umjetnicima koji su poznati u Crnoj Gori, regionu i šire. Drago mi je da mogu najavim i Mocartov Rekvijem koji sam radio u Hrvatskoj, ali i koncert koji će biti posvećen muzici za mlade, koja slavi mladost.

Simović i Damjanović
Simović i Damjanovićfoto: Luka Zeković

Simović je na konferenciji za medije rekao i da je repertoar za narednu sezonu već formiran, sa dogovorenim datumima i otkrio da će okosnica programa biti stari prijatelji, ali i novi, te zapaženi crnogorski umjetnici Nikola Vučković, Vladana Perović, Danijel Cerović, Roman Simović, ali i Goran Nikolić i mnogi drugi...

“Kvantitetom možda ne, ali programskim kvalitetom definitivno pariramo Beogradu, Zagrebu i Ljubljani, zbog čega smo srećni i ponosni... Naša intencija nije da radimo programski iskorak na način što ćemo da radimo nešto komercijalno ili popularno, već nam je kvalitet programa koji prezentujemo polazna tačka”, kazao je je Simović.

Damjanović je podsjetila da je prethodna godina za njih bila izazovna od samog početka, s obzirom na to da je sezone počela krovom koji prokišnjava... No, bez obzira na probleme sa objektom, našli su način da sve programe uspješno realizuju.

“Sve što smo htjeli i započeli, to smo priveli kraju i moj je utisak da se sve završilo onako kako smo mi željeli... Moj akcenat u poslovnom smislu bio je pojačanje ljudskih resursa i donošenje zakonskih i podzakonskih akata, kako bismo pojedine segmente instutucije doveli u red. Veliki dio sezone smo proveli u pisanju pravilnika, sistematizaciju privodimo kraju, pripremljen je audicioni pravilnik koji je sa nekoliko saradnika uradio Marko Simović, a ostalo je još da se uredi novi pravilnik o radu orkestra, dok ja pišem strategiju za razvoj MCCG, čime ćemo zaokružiti te vrste poslova”, rekla je ona.

Damjanović je dodala i da rade na tehnološkim kapacitetima, obezbjeđivanju adekvatne tehnologije za marketing, ali i za produkciju...

“Mogu da se pohvalim i time da je MCCG potpuno depolitizovana institucija. Ponosna sam i što smo dobili nove ljude, majstore svoga posla...”, jasno je kazala.

Sumirajući prethodnu sezonu, Simović je podsjetio da je zaposlena i dirigentica Iva Marcano koja je i do sada pružila značajan doprinos, a koja će u realizaciji sljedeće sezone uzeti još više učešća.

“Realizovano je više od 60 koncerata, CSO je nastupio na preko 20 koncerata u Podgorici, Nikšiću, Cetinju i u Pljevljima, očekuje nas koncert i na Barskom ljetopisu; priređivani su koncerti kamerne muzike, imali smo fantastična gostovanja sjajnih produkcija iz regiona. Nedavno smo napravili i programski iskorak pa smo iz klasičnog programa otišli i u džez.. Potpisivanjem Memoranduma o saradnji sa Kulturnim centrom u Beogradu, organizovan je serijal koncerata MCCG i naših prvaka na scenama u tom gradu. Taj projekat je imao fantastičnog odjeka u javnosti, a tu su i događaji u okviru edukativnog programa”, nabraja, pored ostalog Simović.

On je kazao i da se očekuje formiranje dva nova umjetnička ansambla, baletskog i horskog, što se, kaže, može kategorisati kao istorijski iskorak.

“Stvaranje ovih ansambala je naša intencija i nešto na čemu smo mi intenzivno radili u prethodnom periodu, a radićemo i u narednom. Baletski ansambl je ranije pokazao fantastične rezultate. Osim Podgorice, sa najnovijom predstavom su gostovali u Budvi i Sarajevu, što su mjerljivi rezultati. Nadamo se da ćemo relativno brzo, kvalitetnim i predanim radom, napraviti iskorak i istupanje sa horskim ansamblom. To su kompleksni izazovi, ali nam je važno da imamo intenzivnu podršku Ministarstva kulture, kao što smo je imali i u prethodnom periodu, a ista očekivanja imamo za naredni period”, poručio je Simović.

Damjanović je dodala i da u sljedećoj godini planiraju da se bave programima za djecu školskog i predškolskog uzrasta, s obzirom na to da je poseban izazov njih privući.

“Ukoliko im u toj dobi usadimo odlaske na koncerte kao potrebu i kulturnu vrijednost, onda možemo da računamo na njih i kasnije. Naša misija, kao društvenog i kulturnog činioca, ali i stvaraoca, jeste da se stvori vrijednost, a naša vrijednost koju stvaramo je da je čovjek duhovno biće, neko ko je kulturološki determinisan, ko treba da bude pristojan u društvu i gaji vrijednosti koje oplemenjuju naš duh i povezuju nas u zajednicu sa onim što je najbolje u nama, a to su talenat, znanje, kreativnost, rad, vještine, estetski dometi koji su priznati kroz filozofiju, istoriju i teoriju umjetnosti”, rekla je ona, a potvrdio i Korović.

“Kultura potiče i kreće iz dubine duše i svakoga od nas pokreće na svoj način. Želim da programom u novoj sezoni donesemo ono najljepše, najemotivnije, najnježnije što može muzika da probudi u čovjeku, ali i da bude podstrek, edukativni i u svakom smislu”, zaključio je Korović, dok je Damjanović konstatovala da su pred njima i dalje veliki izazovi...

CSO
foto: Promo

Više košta održavanje zgrade nego koncertna sezona, potreban novi objekat

Od useljenja u zgradu Muzičkog centra Crne Gore poznat je problem loše koncepcije koja je građane Crne Gore koštala 13 miliona, a čemu svjedoči i loša akustika, pa i prokišnjavanje, ali i nedostatak adekvatnih prostorija.

Na pitanje “Vijesti” da li je postignuto nešto u kontekstu tih pitanja, Damjanović je kazala da su im tu “vezane ruke”, ali je najavila i da postoji potreba i želja, a u krajnjem i plan gradnja novog, adekvatnog objekta koji bi ispunjavao sve neophodne uslove za nastupe CSO-a, ali i dva nova ansambla i u konačnom, opere, o čijem osnivanju razmišljaju.

“Zgrada je veoma skupa. Mi na plaćanje računa za struju, održavanje zgrade i obezbjeđenje dajemo između 250 i 300 hiljada eura. Dakle, nas skuplje košta zgrada nego koncertna sezona, što je apsurd, a pritom su tehnologije koriščene prilikom gradnje u međuvremenu prevaziđene”, rekla je Damjanović.

Ona otkriva i da postoje određena obećanja firme Cijevna komerc da popravi termo-tehniku i podsjetila na niz čudnih rješenja.

“Apsurdno je da imamo tri terase od preko 300 metara kvadratnih, a da nemamo solarne panele koji bi nam uštedjeli energiju i novac. Od sedam hiljada metara kvadratnih, preko tri hiljade su hodnici, a nemamo garderobere, bekstejdž, umjetnici iz hodnika izlaze na scenu, akustika u salama nije adekvatna, velika sala se graniči sa rijekom, što je neviđeno... Tako da, bilo šta da radimo, to može biti privremenog karaktera. U dogledno vrijeme i uz dva nova ansambla, budući da idemo i ka operi, mora se razmišljati o novom objektu, jer sve i da je funkcionalna, zgrada nije namijenjena za djelatnost kojom se bavimo, iako smo mi maksimalno adaptibilni”, poručila je Damjanović i konstatovala da za štetu od 13 miliona eura niko ne snosi odgovornost.

Ministarstvo prepoznalo progresivni razvoj institucije

Direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture i medija (MKM) Milena Mijović Durutović potvrdila je dobre rezultate Muzičkog centra.

“MCCG je u prethodnoj sezoni prepoznat kao institucija koja se progresivno razvija što MKM percipira kao strateško upravljanje ljudskim resursima i finansijsko-tehničkim kapacitetima. Podržavajući namjeru sistemskog revitalizovanja, Ministarstvo je podržalo projektovani budžet MCCG za 2023. godinu i u odnosu na prethodne godine odobrilo je 55,6 odsto uvećanje sredstava. Institucija je ovu podršku realizovala kroz znatno veći broj programa koji promovišu visoke umjetničke domete, prije svega angažovanjem recentnih umjetnika iz Evrope”, ocijenila je Mijović Durutović.

Ona je ukazala i da je evidentan napredak u segmentu uređenja zakonskih i podzakonskih akata institucije, rješavanja višegodišnjih problema strukturalne prirode, jačanja kadrovskog kapaciteta kroz nova znanja i vještine.

“Programska koncepcija dovela je ove sezone više publike u Muzički centar, a posebno bih istakla brigu o programima za školski i predškolski uzrast”, naglasila je ona.

Bonus video: