Knjiga o prvom Bokelju koji je oplovio svijet

Promocija djela “Kapetan Stevan Vukotić” Predraga Kuzmanovskog biće upriličena u ponedjeljak 10 jula, u Tivtu

3505 pregleda 242 reakcija 8 komentar(a)
Kapetan Predrag Kuzmanovski, Foto: Privatna arhiva
Kapetan Predrag Kuzmanovski, Foto: Privatna arhiva

Promocija knjige “Kapetan Stevan Vukotić”, o prvom Bokelju koji je oplovio svijet, autora Predraga Kuzmanovskog biće održana u ponedjeljak 10. jula, u Đardinu JU Muzeja i galerije Tivat, u 21 čas.

Ozbiljna istorijska studija o životu i karijeri značajnog moreplovca rezultat je dugogodišnjeg autorovog truda. O knjizi će, pored njega govoriti i novinar i publicista Siniša Luković, potomak kapetana Vukotića Peko Mazarak, i direktorica tivatskog muzeja Danijela Đukić. Pred publikom će se prvi put, pored knjige, naći i brojne ilustracije iskorišćene u knjizi, a promociju će uveličati i prvi majstorski izrađeni model ratnog broda “Predprijatije”.

“Bogata istorija Boke Kotorske izrodila je veliki broj značajnih ličnosti, jedna od njih je dugo prećutani i neistraženi Grbljanin kapetan Stevan Vukotić, koji je kao navigacioni oficir ruskog istraživačkog ratnog broda ‘Predprijatije’ hronološki bio prvi Južni Sloven koji je oplovio Zemljinu kuglu prije tačno dva vijeka, u periodu 1823 - 1826. godine. Za njegov podvig Ruska carska ratna mornarica ga je odlikovala ordenom Svete Ane drugog reda, da bi se njegova blistava karijera nastavila uzlaznom putanjom sve do prerane smrti 1833. godine”, navodi se u saopštenju JU Muzeji i galerije Tivat.

Kuzmanovski je, u susret događaju, kazao da ne krije sreću što je rezultat njegovog dugogodišnjeg rada konačno pred javnošću.

“Konsultujući brojne domaće i strane arhive, svu dostupnu literaturu, mislim da sam uspio da na jednom mestu posložim sve važne činjenice o kapetanu Stevanu Vukotiću, prvom Bokelju i Srbinu koji je oplovio našu planetu. Kao kapetan duge plovidbe, smijem reći da to ni danas nije lak i mali poduhvat, a u vremenu jedrenjaka i tog stepena razvoja tehnike on je bio ogroman. Počastvovan sam što je tivatski muzej kao institucija izrazio želju da se knjiga premijerno predstavi baš u njihovom prelijepom đardinu, tu nadomak istorijom bogate lokacije ‘Arsenala’ i pomorskog parka. Mi pomorci najbolje znamo koliko smo svi jedna porodica kada smo na moru, i koliko nam je važno što znamo da pripadamo istorijskom nasljeđu takvih velikana poput kapetana Stevana”, rekao je on.

promo tivat
foto: Promo

Jedan od najvećih stručnjaka u oblasti maritimne istorije Boke Kotorske Siniša Luković, obradovao se ovoj knjizi i njenom predstavljanju...

“Nijedna činjenica, nijedna značajna ličnost naše slavne istorije ne smije biti prećutana i drago mi je što je kapetan Kuzmanovski uspio da detaljno istraži sve izvore i objavi knjigu o Vukotiću. Takav pohod zahtijeva izuzetan trud i odricanje, kako me je sopstveno iskustvo naučilo. Ali, ta istorija i ta tradicija su korjeniti dio našeg kolektivnog identiteta, određuju pogled na svijet i kako nas svijet vidi”, poručio je Luković.

Uzburkali kulturnu sezonu u Boki Kotorskoj

Danijela Đukić je podsjetila da je i ovaj događaj još jedan u seriji pratećih programa retrospektivne izložbe “Pozornica snova” povodom 50 godina slikarskog rada Zorana Mujbegovića, koju organzuju zajedno sa Udruženjem “Šta hoćeš” iz Beograda.

“Smatram da smo uzburkali ovu kulturnu sezonu u Boki Kotorskoj, da smo ponudili drugačije i zanimljive sadržaje, o čemu svjedoči i sve veći broj posjetilaca koji vide JU Muzej i galeriju Tivat kao vitalan prostor visoke kulture i očuvanja kulturnog nasleđa. S obzirom da je pomorska istorija ključni dio našeg nasljeđa, čast nam je što imamo priliku da premijerno javnosti predstavimo knjigu o kapetanu Stevanu Vukotiću, prvom našem čovjeku koji je oplovio svijet”, kazala je ona.

Bonus video: