Činkota: Važnost muzičke kulture u modernoj diplomatiji

Za “Vijesti” govori Roberto Činkota, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu

1630 pregleda 37 reakcija 0 komentar(a)
Činkota, Foto: Privatna arhiva
Činkota, Foto: Privatna arhiva

Saradnja između Italijanskog insituta za kulturu u Beogradu, Ambasade Italije u Podgorici i KotorArt Don Brankovih dana muzike započela je prije tri godine multimedijalnim programom obilježavanja 700 godina od smrti Dantea, a nastavljena predstavljanjem renomiranog ansambla “Akademia Bizantina”.

Ove godine partnerski odnos se realizuje nastupom ansambla “Mare nostrum”, vrhunskog sastava specijalizovanog za baroknu muziku, koji će nastupiti 14. jula u Bogorodičinoj crkvi na Prčanju.

U susret koncertu razgovarali smo sa Robertom Činkotom, direktorom Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

Već nekoliko godina Italijanski institut za kulturu i Ambasada Italije u Podgorici promovišu kulturnu baštinu Vaše zemlje na jednom od najvećih i najznačajnijih festivala umjetnosti u Crnoj Gori i regionu. Koliki je, po Vašem mišljenju, značaj muzičke kulture u savremenoj diplomatiji?

Muzička kultura je oduvek bila veoma važna, naročito u modernoj diplomatiji. Muzika je odraz određene kulture i istorijske epohe u kojoj je komponovana. Ipak, ima i univerzalni karakter koji je primjenljiv na svako vrijeme i svako mjesto. Zbog toga će uvijek držati pažnju i izazivati divljenje publike i stvarati spone između kultura, ljudi i država. Nije slučajnost što su koncerti italijanske barokne muzike na festivalu KotorArt uvijek bili vrlo uspješni.

Na koji način vršite selekciju muzičara koji će se predstaviti na KotorArtu?

Kriterijum se zasniva na visokom umjetničkom nivou izabranih muzičara. KotorArt je izuzetno važan festival i zaslužuje da na njemu nastupaju najbolji umjetnici sa italijanske muzičke scene. Naravno, selekcija se vrši u bliskoj saradnji sa umjetničkim savjetom festivala, što znači da uzima u obzir želje veoma kompetentne i zahtjevne publike, koja uvijek prepozna talenat izvođača. Do sada predloženi ansambli već godinama drže koncerte na najprestižnijim mjestima na svijetu i veliki su ponos Italije.

Kakav je potencijal za nastavak i unapređivanje saradnje? Koliko je značajna za Italijanski institut za kulturu?

Potencijal za nastavak saradnje svakako je ogroman. Naravno da uvijek možemo i moramo napredovati iz poštovanja prema tradiciji festivala KotorArt i njegovoj vjernoj publici. Svi kulturološki sektori koje festival obuhvata mogu biti tema događaja na kojima učestvuju talentovani italijanski umjetnici, sa težnjom ka bogatoj kulturnoj razmjeni i zajedništvu. Naša saradnja sa festivalom KotorArt je značajna jer, sa jedne strane, predstavlja jednu od najboljih prilika za promociju italijanske kulture na jednoj od najljepših i najprestižnijih lokacija u Crnoj Gori, dok, sa druge strane, pruža priliku za povezanost sa publikom, što je neophodno za stvaranje alhemije događaja.

Institut je veoma aktivan u promovisanju italijanske kulture, a da li se i na koji način crnogorska kultura promoviše u Italiji?

Crnogorska kultura je poznata u Italiji. Tu prije svega mislim na različita kulturno-umjetnička društva koja, pogotovo u ljetnjem periodu, gostuju u Italiji, kao i na tradicionalno učešće Crne Gore na Venecijanskom bijenalu sa sopstvenim paviljonom, kao i prevođenje djela crnogorskih autora na italijanski jezik. Među njima su Zuvdija Hodžić i, najskorije, mladi Nikola Nikolić. Italija je bez sumnje otvorena za bilo kakvu vrstu kulturne saradnje sa Crnom Gorom.

Prijateljstvo između Crne Gore i Italije karakterišu neraskidive veze, kako istorijske, tako i kulturne. Boka Kotorska je jedna od rijetkih regija izvan Italije, koja je bogatim spomenicima, crkvama, palatama, a koje svjedoče o italijanskoj prisutnosti na ovim prostorima. Koliko kultura danas ima značaj u procesu povezivanja država?

Kultura igra ključnu ulogu u njegovanju neraskidivih istorijskih i kulturnih veza između Italije i Crne Gore, a tu je naročito važna Boka Kotorska, zahvaljujući svojoj arhitekturi sa jasnim venecijanskim pečatom. Uvjeren sam da je neophodno nastaviti sa organizacijom kulturnih dešavanja, ne samo muzičkih, već u svim oblastima, sa osvrtom na osvježavanje, očuvanje i unapređenje svog kulturnog bogatstva u regionu: arhitekture, arhiva, knjiga, umjetnosti, usmenih predanja i tradicije. Kada je italijanska kultura u pitanju, Institut je, naravno, otvoren za saradnju.

Bonus video: