Zvonima Katedrale proslavljen Dan državnosti i otvoreni 22. KotorArt Don Brankovi dani muzike

Noć za pamćenje - stajaće ovacije za Nemanju Radulovića i Double Sens

4852 pregleda 1 komentar(a)
Sa Don Brankovih dana muzike u Kotoru, Foto: KotorArt
Sa Don Brankovih dana muzike u Kotoru, Foto: KotorArt

Tradicionalno, na Dan državnosti Crne Gore, svečanim koncertom na prepunom trgu ispred Katedrale sv. Tripuna u Kotoru, otvoreni su 22. KotorArt DonBrankovi dani muzike, saopšteno je iz PR službe KotorArta.

"Na koncertu je nastupio Nemanja Radulović, violinista istinske svjetske klase i karijere, umjetnik posebne energije i autentičnosti, sa svojom “muzičkom porodicom” - ansamblom Double Sens na koncertu pod nazivom Put oko svijeta", navodi se u saopštenju.

Trenuci velikog svijeta, poput sinoćnjeg koncerta, kakve KotorArt više od dvije decenije pruža publici, kako su kazali, dokaz su suštinske potrebe za pripadanjem vrijednosnom tj. civilizacijskom sistemu sređenih država kojem težimo.

"Te vrijednosti dijelimo sa našim prijateljima koji na sličan način doživljavaju modernu i građansku Crnu Goru u kojoj kultura, u najširem smislu, čini temelj međuljudskih i društvenih odnosa", dodali su iz PR službe festivala.

Put oko svijeta započet je u Kotoru intoniranjem državne himne, dodaje se u saopštenju, a nakon putovanja svijetom - od balkanskog folklora, preko melodija evropskih zemalja, sve do zvukova iz udaljenih krajeva Kine i Indije - umjetnici su se vratili u Kotor i svoje putovanje završili izvodeći aranžman tradicionalne melodije Bokelja - kola Bokeljske mornarice.

"Koncert je bio dio koncertne turneje i promocije novog albuma Roots (Korijeni) snimljenog za Izdavačku kuću Varner Klasiks 2022. godine.Većinu aranžmana, uz Nemanju Radulovića, radio je Aleksandar Sedlar, koji je i sam, kao gitarista i perkusionista, bio na sceni. Umjetnik jedinstvene emocije i nevjerovatnog tehničkog umjeća, Nemanja Radulović je istakao da je projekat nastao tokom prvog “zatvaranja” granica, ne samo onih državnih, već i međuljudskih. Kao rezultat tog odvajanja, upravo je i nastala muzika sa albuma Roots, kao želja za vraćanjem narodu i njegovoj izvornoj muzici", navodi se u saopštenju.

Svečanom otvaranju prisustvovali su, kako se navodi, predsjednik Vlade Crne Gore, Dritan Abazović, koji je otvorio XXII KotorArt Don Brankove dane muzike, Ambasadorka Evropske Unije u Crnoj Gori, Cristina Oana Popa, i predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić.

"Pored zvaničnika i predstavnika pokrovitelja, svečanom otvaranju prisustvovali su članovi diplomatskog kora, predstavnici sponzora, partnera i prijatelja festivala, kao i mnogobrojna publika, ljubitelji umjetnosti", saopšteno je iz PR službe festivala.

U svom obraćanju, predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić govorio je, kako se navodi u saopštenju, o umjetniku i umjetnosti zaključujući mišlju da je “umjetnost sloboda, umjetnost je ljepota. Umjetnost će spasiti svijet, ako prije toga spasi nas same.

"Prepustimo se umjetnosti i KotorArtu koji nas iz godine u godinu nanovo spasava", kazao je Jokić.

Ambasadorka Evropske Unije u Crnoj Gori, Cristina Oana Popa zahvalila se, kako se navodi u saopštenju, “KotorArtu na posvećenom promovisanju vrijednosti EU, kao i evropske muzike i kulture”.

"Istakla da je “sa zadovoljstvom svjedočimo sve snažnijem partnerstvu” i dodala da se “festival čvrsto pozicionira na evropskoj festivalskoj sceni"", navodi se.

Predsjednik Vlade Crne Gore, Dritan Abazović, kako su kazali, inspirisan Kotorom, Bokom, idejama i porukama koje festival i koncert nose, rekao je da “ne postoji ljepše mjesto nego sa ovoga trga da pozovemo da zvona zvone i da šire poruku mira, ljubavi i umjetnosti iz naše prelijepe Crne Gore.”

Bonus video: