Milutin Mićović dobitnik nagrade "Makarijevo slovo"

Uručenje nagrade biće upriličeno 17. jula na autorskoj književnoj večeri, koja će se održati u plavoj sali Srpske kuće u Podgorici sa početkom u 19 časova

2878 pregleda 13 komentar(a)
Mićović, Foto: Udruženje književnika Crne Gore
Mićović, Foto: Udruženje književnika Crne Gore

Nagrada "Makarijevo slovo" koju dodjeljuje Udruženje književnika Crne Gore za životno djelo, pripala je književniku i filozofu Milutinu Mićoviću za "književno-filozofski opus visokih etičkih i estetskih dometa u srpskoj književnosti i očuvanje ćiriličnog pisma".

Uručenje nagrade biće upriličeno 17. jula na autorskoj književnoj večeri, koja će se održati u plavoj sali Srpske kuće u Podgorici sa početkom u 19 časova.

O Mićovićevom djelu, kao i najnovijoj knjizi "Sedam krugova", govoriće književni kritičar Milorad Durutović, književnica Milica Kralj i Novica Đurić, dok će odabrane stihove čitati Dragan Alorić.

"Milutin Mićović, pjesnik, prozaista, esejista i kolumnista, prisutan je na književnoj sceni skoro četrdeset godina, potvrđujući svoje istaknuto mjesto i širim kulturnim djelovanjem kao urednik i pisac predgovora za djela Njegoševa i Kralja Nikole, organizator "Dana Njegoševih" i učesnik mnogih naučnih i književnih konferencija, simpozijuma i međunarodnih festivala poezije. Njegovo ukupno stvaralaštvo je upravo u znaku onog svetog i svetlog Makarijevog slova kojim branimo svoje postojanje i trajanje", navedeno je u saopštenju žirija.

Mićović je do sada objavio knjige poezije: „Živa voda“, „Vrata“ (dvoknjižje), „Kuća i Hleb za putnike“, „Tragovi budućnosti“ (prevod na ruski Andreja Bazilevskog), „Dan noć“ (izbor iz poezije, roman „Razoreni grad“ i knjige eseja: „Tako su govorili Crnogorci“, „Pisma iz Uranopolisa“, „Srpski lavirint i crnogorski minotaur“, „Njegoš i savremena Crna Gora“, „Njegoševa Luča“, „Luče u tami Crne Gore“, „Sedam krugova“ (poezija). Priredio je zbornike „Duhovno i političko biće Crne Gore“ (2002), „Njegoš naš savremenik“ (2002), a kao urednik manifestacije "Dani Njegoševi" priredio je četiri zbornika: Dani Njegoševi od 2008-2014.; napisao je predgovor za Sabrana djela kralja Nikole, kao i predgovore za prve prevode Luče Mikrokozma na ruski i rumunski jezik. Autor je predgovora za dvojezično izdanje (srpsko-rusko) Njegoševe Bilježnice.

Dobitnik je brojnih književnih nagrada i priznanja: „Marko Miljanov“, Nagrade Biblioteke „Njegoš“ iz Peći, „Miodrag Ćupić“, Ordena V. V. Bolotova, Priznanje Saveza pisaca Rusije, Međunarodne nagrade Por-tile Poeziei, Medalja za podvižništvo i majstorstvo na blago ruske literature, Pečat Hercega Šćepana i državne nagrade „Miroslavljevo jevanđelje“ . Predsjednik je Književnog društva „Njegoš“.

Bonus video: