"Narodni neprijatelj" na programu Grada teatra: Ekološko pitanje i izopštavanje pojedinca iz društva

Predstava je dio međunarodnog projekta „Putevi heroja”, finansijski podržanog u okviru programa Evropske unije “Kreativna Evropa”, koji je okupio sedam partnerskih organizacija oko jedne zajedničke ideje i globalno gorućeg pitanja, a to je zaštita životne sredine.

1722 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz predstave, Foto: Grad teatar
Detalj iz predstave, Foto: Grad teatar

Dramski program 37. festivala Grad teatar nastavljen je sinoć na sceni između crkava igranjem predstave “Narodni neprijatelj” Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja.

Predstava je nastala prema istoimenoj drami Henrika Ibzena u dramatizaciji Tamare Baračkov po prevodu Maje Trojanovske Ivanovske, a u režiji Nine Nikolić.

Predstava je dio međunarodnog projekta „Putevi heroja”, finansijski podržanog u okviru programa Evropske unije “Kreativna Evropa”, koji je okupio sedam partnerskih organizacija oko jedne zajedničke ideje i globalno gorućeg pitanja, a to je zaštita životne sredine.

Stoga je drama norveškog pisca Henrika Ibzena, nastala još davne 1882. godine, poslužila kao odgovarajući klasik dramske književnosti čija je aktuelnost danas više nego očigledna.

Narodni neprijatelj predstava
foto: Grad teatar

Drama tematizuje ekološko pitanje, ali i pitanje izopštavanja pojedinca iz društva zbog njegovih neoborivih moralnih vrijednosti.

Naime, u banji čiji žitelji žive od turizma, doktor Stokman otkriva da je voda za koju se vjerovalo da je ljekovita zapravo zaražena i prijeti da ozbiljno naškodi svima koji je koriste za piće i kupanje.

U želji da to objavi svima, doktor dolazi u sukob sa gradonačelnikom, koji je pritom i njegov rođeni brat, ali i sa ostalim predstavnicima moći iz svog neposrednog okruženja.

Na kraju vijesti prenose zvaničan dopis da je sumnja u kvalitet vode laž i pokušaj smjene vlasti, a doktor biva prinuđen da sa svojom porodicom, ženom i tri ćerke napusti zemlju u kojoj se rodio i živio.

Narodni neprijatelj predstava
foto: Grad teatar

Kroz sukob Stokmana sa vlašću i medijima, prikazana je kritika konformizma, koristoljublja, ali i manipulacije, kao i novinarske etike.

Nikola Ristanovski, koji tumači lika doktora Stokmana, je nakon izvođenja na sceni između crkava kazao da mu je to prva Ibzenova predstava u kojoj je glumio.

“Ovo je moj prvi Ibzen i zaista je bilo iznenađenje jer ja sam ga znao onoliko koliko mogu da ga znam s obzirom da ga nisam igrao. Igrajući se zapravo shvata organizam pisca. Potvrdio sam da je u pitanju jako ozbiljna stvar, on je po tom pitanju vrlo blizak Čehovu u čijim sam skoro svim komadima igrao. Ibzen je jedan ozbiljan pisac koji se ne radi često, a možda ga je teško i raditi”, kazao je Ristanovski i dodao da je mnogo razmišljao o temi predstave i shvatio da premalo čini.

“Pritom sam upoznat sa problemom, ali to je u ljudskoj prirodi da neke jako važne stvari stavljaju na posljednje mjesto i bave se nekim manje značajnim stvarima dok ih naizgled nevažne stvari ne pregaze kao krdo slonova. Tako je i sa životnom sredinom mada je ona zaista samo jedan od slojeva kod Ibzena. Nevjerovatno je da je o eko-svijesti pisano prije 150 godina, mi smo tek nedavno na ovim prostorima shvatili da treba reciklirati. Toliko otprilike kasnimo. Ne kažem da je to neki idealni svijet, ali ove elementarne stvari su riješili prije izvjesnog vremena”, naglasio je Ristanovski.

Predstava je premijerno izvedena u maju prošle godine i u kratkom periodu je doživjela veliki uspjeh i dobila više priznanja i nagrada, kako na domaćoj tako i na međunarodnoj festivalskoj sceni. Autorski tim čine i Višnja Vujović, scenografkinja, Ivana Karanfilovska-Ugurovska, kostimografkinja, Jorgos Dusos, kompozitor, Karis Peklivanidis, koreograf, i Kris Jeger, dizajn svjetla dok u predstavi igraju Nikola Ristanovski, Zvezdana Angelovska, Darja Rizova, Jana Veljanovska, Lana Grpčevski, Blagoj Veselinov, Petre Arsovski, Saška Dimitrovska, Aleksandar Mihajlovski, Nino Levi i Martin Đorgoski.

Bonus video: