Velika podrška publike za studente Muzičke akademije

Održan koncert studenta Muzičke akademije na KotorArt Don Brankovim danima muzike

4217 pregleda 0 komentar(a)
Studenti Muzičke akademije, Foto: KotorArt
Studenti Muzičke akademije, Foto: KotorArt

Festival KotorArt je od samog osnivanja okrenut njegovanju mladih talenata, bilo kroz edukativne kurseve, bilo kroz koncerte. Nakon uvodnog koncerta u festivalski program – Predtakt, kada su na Svjetki dan muzike, 21. juna, nastupili najbolji učenici ŠOSMO Vida Matjan iz Kotora, na muzičkoj sceni KotorArta nastupili su nešto stariji talenti – studenti Muzičke akademije. Kao dobitnici plaketa za najbolje studente Univerziteta Crne Gore u oblasti umjetnosti, nastupili su: violinistkinja Ivana Dendić, trubač Vuk Kuč, flautistkinja Marija Sinđić, pijanistkinja Sofia Jović i harmonikaš Joko Mićković.

Višestruko nagrađivani na domaćim i međunarodnim takmičnjima, studenti su izveli kompozicije različitih stilova i žanrova, neke u cjelini, a neke fragmentarno to jest samo pojedine stavove. Veoma efektnu kompoziciji A la Albeniz Rodiona Ščedrina izvela je Ivana Dendić, studentkinja violine u klasi prof. Vujadina Krivokapića. Zanimljivi stil kompozitora Johana Nepomuka Humela, s tranziciijom iz klasicizma u rani romantizam, predstavio je Vuk Kuč, student trube u klasi prof. Nikole Mijajlovića. On je izveo autorov prvi stav Koncerta za trubu u Es-duru. Romantičarsko djelo Đulija Bričaldija, Karneval u Veneciji, izvela je Marija Sinđić, studentkinja flaute u klasi prof. Marije Đurđević Ilić, dok je prvi stav Sonate za klavir u b-molu Frederika Šopena izvela Sofia Jović, studentkinja klavira u klasi prof. Bojana Martinovića. Kao posljednju tačku, slušali smo interpretaciju tri stava iz ciklusa Slike vremena koja prolaze Anatolija Kusjakova. Ovo djelo izveo je Joko Mićković, student harmonike u klasi prof. Predraga Jankovića.

KotorArt već tradicionalno sarađuje s Muzičkom akademijom Univerziteta Crne Gore, kao umjetničkom visokoškolskom institucijom i centrom edukacije muzičkih pedagoga, izvođača i stvaralaca u Crnoj Gori. S obzirom na to da je put ka solističkoj karijeri veliki izazov za svakog mladog umjetnika, nastup na KotorArtu nije samo vježba koncertnog podijuma i prikaz sviračkih dostignuća, već i moguća odskočnica u daljoj karijeri. Iako je mnogo činilaca koji označaju trasu jednog umjetika, studenti Muzičke akademije, pored talenta koji posjeduju, imaju i veliku podršku publike. Jer, svako od njih ispraćen je sa scene burnim aplauzom.

Bonus video: