Gromki aplauzi za predstavu “Zelena čoja Montenegra”

U međufestivalskom periodu predstava je na redovnom repertoaru svih koproducenata, a gostovala je i na značajnim regionalnim festivalima

2034 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa predstave "Zelena čoja Montenegra", Foto: Grad Teatar
Detalj sa predstave "Zelena čoja Montenegra", Foto: Grad Teatar

Igranjem predstave “Zelena čoja Montenegra“ na sceni između crkava u budvanskom Starom gradu sinoć je nastavljen dramski program 37. festivala Grad teatar. Riječ je o koprodukciji Grada teatra, Beogradskog dramskog pozorišta i Gradskog pozorišta iz Podgorice, nastaloj po motivima romana Moma Kapora u saradnji sa Zukom Džumhurom, a u režiji Nikite Milivojevića.

Zelenu čoju Montenegra su Momo Kapor i Zuko Džumhur pisali kombinujući fikciju i istorijske činjenice, kao priču o neobičnom prijateljstvu između knjaza Nikole i u bici na Vučjem dolu zarobljenog Osman-paše. U predstavi su priče u kojima se prepliću vrijeme, prostor, stvarno i nestvarno, toliko da ih je ponekad nemoguće razlikovati.

Detalj sa predstave 'Zelena čoja Montenegra'
Detalj sa predstave "Zelena čoja Montenegra"foto: Grad Teatar

“Čoja“ je svoje premijerno izvođenje imala na 35. festivalu Grad teatar, dok ju je beogradska publika premijerno vidjela na sceni Beogradskog dramskog pozorišta u novembru te godine, a podgorička u decembru na sceni Gradskog pozorišta. U međufestivalskom periodu predstava je na redovnom repertoaru svih koproducenata, a gostovala je i na značajnim regionalnim festivalima.

I ovog puta, na sceni između crkava se tražilo mjesto više, a predstava je bila pozdravljena gromoglasnim aplauzom.

Glumica Maja Stojanović je, nakon izvođenja predstave, kazala da je predstava jako voljena od strane cijele ekipe.

Gromoglasni aplauzi za predstavu 'Zelena čoja Montenegra'
Gromoglasni aplauzi za predstavu "Zelena čoja Montenegra"foto: Grad Teatar

“Jako nam je žao što je ne igramo češće, a pritom je uvijek rasprodata. Publika je obožava jednako kao i mi. Zaista je važno da se dešavaju tako pozitivne stvari u pozorištu. Uvijek se radujemo sceni između crkava, Budvi, ovoj predstavi. Dvije godine trajemo, a imamo osjećaj da smo tu i da postojimo dvije decenije”, kazala je Stojanović i dodala da scena između crkava, iako jako lijepa, ima i svoje izazove.

“Naročito zbog izlazaka i ulazaka, nije nam kao u pozorištu ni kao u Stanjevićima gdje je, na premijeri, ambijent dodatno igrao za nas. Snašli smo se, ni buka nam nije smetala jer je mnogo tiše u odnosu na prethodnu godinu”, kazala je Stojanović.

Detalj sa predstave 'Zelena čoja Montenegra'
Detalj sa predstave "Zelena čoja Montenegra"foto: Grad Teatar

Režiju i adaptaciju teksta „Zelene čoje Montenegra“ potpisuje Nikita Milivojević, koji je i scenograf predstave. Kostimograf je Jelena Stokuća, za muziku je zadužen Aleksandar Srebrić, a za scenski pokret Amalija Benet.

U predstavi igraju: Miloš Pejović, Dejan Đonović, Božidar Zuber, Simo Trebješanin, Jelena Simić, Maja Stojanović, Andrija Kuzmanović, Branimir Brstina, Ivan Tomić, Milorad Damjanović, Ivan Zablaćanski i Stefan Radonjić.

Bonus video: