Dani humora i satire Vuko Bezarević: Nagrada Tipar za životno djelo pripala Žarku Trebješaninu

Nagrada se sastoji od plakete i novčanog iznosa od 800 eura.

4114 pregleda 31 reakcija 2 komentar(a)
Đondović i Ostojić na konferenciji za novinare, Foto: Goran Malidžan
Đondović i Ostojić na konferenciji za novinare, Foto: Goran Malidžan

Nagrada Tipar za životno djelo koja se dodjeljuje u okviru manifestacije Dani humora i satire Vuko Bezarević u Pljevljima ove godine pripala je profesoru Žarku Trebješaninu za doprinos tumačenju savremene književne satire.

To je jednoglasno odlučio tročlani žiri Zorica Jestrović, Milan R. Simić i Gojko Božović.

Nagrada se sastoji od plakete i novčanog iznosa od 800 eura.

dani humora
foto: Goran Malidžan

Nagradu Vuko Bezarević koja se dodjeljuje za neobjavljenu satiričnu priču, žiri je ove godine dodijelio Vladislavu Vlahoviću iz Podgorice za priču Zatvor na slobodi.

Na konkurs je pristigao 71 rad 35 autora, a žiri u sastavu - Milenko Šarac (predsjednik), Janko Jelić i Bojana Grujić, odluku o ovogodišnjem dobitniku donio je jednoglasno.

Osim priče „Zatvor na slobodi“ u uži izbor ušla je i priča „Inaćenje čerez jednog prozora“ pod šifrom Lucerka, autora Đokice Miljkovića iz Velike Plane.

Nagrada se sastoji od plakete i novčanog iznosa od 400 eura.

Mladi Tipar sastoji se od plakete i novčanog iznosa od 200 eura.

“Žiri koji je radio u istom sastavu, kao za dodjelu nagrade Vuko Bezarević, ove godine je odlučio da ne dodijeli nagradu Mladi Tipar, jer je prilikom donošenja odluke žiri cijenio činjenicu da je na konkurs pristigao veoma mali broj radova i da postoji slabo interesovanje za ovu nagradu. Žiri je istakao i da je slaba zainteresovanost mladih za satirično-literarni iskaz problem svih sličnih manifestacija u regionu, a ne samo naše manifestacije, tako da je na neku ruku i nagovjestio potrebno ulaganje dodatnih napora u podsticanje i animiranja mlađe populacije ka njegovanju satiričnog stvaralaštva. I mi kao Savjet moramo imati ovo saopštenje žirija u vidu da vidimo šta ćemo raditi kako bi podstakli mlade da se bave ovom vrstom stvaralaštva”, rekla je v.d. sekretarka Sekretarijata za kulturu i socijalna pitanja i predsjednica Savjeta ovogodišnje manifestacije Sanja Đondović predstavljajući ovogodišnji program Dana humora i satire.

Nagrada „Mladi Tipar“ dodjeljuje se za ciklus od 10 aforizama, a pravo da konkurišu imali su mladi autori do 30 godina starosti, sa prostora bivše SFRJ.

Vršilac dužnosti direktora Galerije Vitomir Srbljanović, Aleksandar Ostojić kazao je da je Grand pri za karikaturu ove godine dodjeljen Milovanu Rankovu iz Vršca.

Nagrada se sastoji od plakete i novčanog iznosa od 600 eura.

Tročlani žiri koji je radio u sastavu Milanko Kaličanin, Belis Pojatić i Jelena Bojović dodijelio je dvije specijalne nagrade (plaketa i po 200 eura) Mirku Zuliću iz Podgorice i Damiru Novaku iz Lopatica (Hrvatska). Ukupno je pristiglo 180 radova od 42 autora.

Izložba karikatura pristiglih na konkurs biće održana u holu Centra za kulturu 29. jula.

Nagrade ovogodišnjim dobitnicima biće uručene na Svečanoj večeri Dana humora i satire, koje će se ove godine održati u period od 27. do 29. jula.

Ova tradicionalna manifestacija koja nosi ime po rano preminulom pljevaljskom satiričaru, esejisti i pjesniku Vuku Bezareviću održava se 37. put u Pljevljima.

“Prvog dana 27. jula u 20 časova u prostorijama Centra za kulturu biće organizovana pozorišna predstava Prah po drami Đerđa Špira, jednog od najpoznatijih savremenih mađarskih pisaca. Režija i adaptacija je Veljko Mićunović a igraju Nataša Ninković i Zoran Cvijanović. Drugi dan Manifestacije održaće se u Milet bašti humorističko-satirično miletisanje. U petak u 19 časova počinje dječiji program u kojem će učestvovati Predrag Vuković Peđolino, Tode Nikoletić i Ratko Kraljević, koji prvi put ove godine dolazi u Pljevlja. Nakon toga imamo segment humorističko-satiričnog miletisanja gdje uključujemo naše Pljevljake Milka Grbovića, Milorada Joknića i Dejana Miličića, kojima će se pridružiti u Milet bašti i rado viđen gost glumac Velizar Kasalica. U ovom dijelu ljubitelji stendap komedije imaće prilike da čuju dvojicu bosanskih komičara Hazima Mujčinovića i Filipa Andronika. U muzičkom dijelu programa prestaviće nam se vojvođanski bend Drvena banda. Ono što će biti novina je i prisustvo karikaturiste Slaviše Ševrta, koji će crtati karikature zainteresovanim sugrađanima”, kazala je Đondović.

Trećeg dana u 10 sati u čitaonici Biblioteke Stevan Samardžić profesor Žarko Trebješanin održaće predavanje na temu Psihološka i socijalna uloga satire i humora danas.

U subotu u svečanoj sali Centra za kulturu biće organizovano svečano veče Dana humora i satire, na kojoj će učestvovati 12 aforističara sa prostora bivše SFRJ: Jane Atanosov, Alija Hodžić, Stanislav Tomić, Bojan Ljubenović, Zoran Doderović, Mitar Đerić, Nada Karadžić, Željko Marković, Radojka Draganić, Dragan Koprivica, Bojan Rajević i Milenko Šarac.

Nastupiće i stendap komičar Aleksandar Perišić.

Na svečanoj večeri biće uručene i nagrade ovogodišnjim dobitnicima.

Bonus video: