Umjetnički događaj Dimitrija Popovića povodom 210 godina Njegoševog rođenja 25. jula na Cetinju

Projekat će se, kako je rečeno, sastojati od predstavljanja grafičke mape "Oreol mikrokozma" i performansa "Noć skuplja vijeka", u izvođenju Severine Vučković i Slobodana Marunovića

3738 pregleda 4 komentar(a)
Umjetnički događaj Dimitrija Popovića povodom 210 godina Njegoševog rođenja, Foto: Prijestonica Cetinje
Umjetnički događaj Dimitrija Popovića povodom 210 godina Njegoševog rođenja, Foto: Prijestonica Cetinje

Umjetnički događaj Dimitrija Popovića povodom 210 godina Njegoševog rođenja održaće se u utorak, 25. jula, u atrijumu Biljarde, sa početkom u 21 čas, saopšteno je iz Prijestonice Cetinje.

Projekat će se, kako je rečeno, sastojati od predstavljanja grafičke mape "Oreol mikrokozma" i performansa "Noć skuplja vijeka", u izvođenju Severine Vučković i Slobodana Marunovića.

Tim povodom, kazali su, održana je pres konferencija na kojoj su govorili umjetnik Dimitrije Popović, koordinatorka projekta Isidora Kovačević i sekretar Sekretarijata za kulturu Prijestonice Cetinje Željko Vušurović.

"Koordinatorka projekta Isidora Kovačević, rukovoditeljka Njegoševog muzeja, kazala je da je autorski projekat kojim se obilježava 210 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša nastao na umjetniku svojstven način i da će se održati, kako je navela, u jedinom pravom prostoru za njegovo obilježavanje – prostoru u kojem je Njegoš živio", navode iz Prijestonice Cetinje.

Kovačević je istakla da će umjetnička zbirka - grafička mapa od 10 radova biti poklonjena Njegoševom muzeju, što će, dodaje se, upotpuniti umjetničku zbirku muzeja izvanrednim ciklusom radova našeg istaknutog umjetnika.

"Dužnost svih nas koji smo sa Cetinja je da se odnosimo prema vrijednostima i tradiciji našeg grada i njegove istorije. Ja sam se mnogo bavio Njegošem i na literarni i na likovni način i mislim da se ovom prilikom ostvaruje lijepo suglasje ambijenta, teme i motiva", istakao Popović.

Dodaje se da se sekretar Sekretarijata za kulturu Željko Vušurović zahvalio koordinatorki i umjetniku Dimitriju Popoviću koji je Prijestonici Cetinje poklonio ovu izložbu i performans, istakavši da će Prijestonica podržavajući ovaj projekat odati počast najvećem jugoslovenskom piscu 19. vijeka.

Govornici su pozvali sve građanke i građane da svojim prisustvom upotpune obilježavanje jubileja 210 godina od Njegoševog rođenja, a ulaz na događaj će biti slobodan.

Bonus video: