Muzičarske lekcije iz profesionalnosti, umjetnosti i kolegijalnosti

Izvođenje muzike domaćih kompozitora smatraju svojom obavezom, kazala je Lekić, ali djela profesora Gačevića zauzimaju posebno mjesto

4892 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Barski ljetopis
Foto: Barski ljetopis

Ljubitelji kamerne muzike uživali su sinoć u maestralnim bravurama Tria "Ardor" u okviru Muzičkog programa Barskog ljetopisa.

Trio „Ardor“ koji čine profesori Muzičke akademije flautistkinja Žana Lekić, pijanistkinja Nataša Popović i violončelista Mladen Popović izveli su djela velikih majstora. Pored Tria L. Ferenc Op. 45 za flautu, violončelo i klavir izveli su i Trio profesora Senada Gačevića napisan 1996. godine. Publika je izvedbu pozdravila ovacijama a na sceni se potom pridružio i autor kompozicije.

Izvođenje muzike domaćih kompozitora smatraju svojom obavezom, kazala je Lekić, ali djela profesora Gačevića zauzimaju posebno mjesto.

„Mi smo stasavali u vrijeme kad je on bio dekan Muzičke akademije, i imali uvijek njegovu podršku, tako da je prirodan slijed događaja da njegov veliki stvaralački opus bude dio našeg repertoara.“

Tri generacije muzičara održali su lekciju ne samo o profesionalnosti i umjetnosti izvođenja, već i o kolegijalnosti, o savršenom skladu i uzajamnom poštovanju među vrhunskim umjetnicima.

„Mnogo nam je važno da o svemu vodimo računa, o sazrijevanju mladih umjetnika, da oni imaju priliku da se promovišu. Simo i Luka završavaju velike škole i nisu u tome usamljeni. U Baru imate jako puno talentovanih umjetnika koji su fantastični i školuju se van Crne Gore. Oni upravo zaslužuju svoju priliku na festivalu koji baštini njihov grad“, kazala je Lekić dodavši da su od barske publike osjetili ljubav, toplinu i podršku koja je dragocjena.

Trio iza sebe ima veliki broj koncerata a u pripremi je i novi repertoar koji će promovisati crnogorske autore.

Gosti koncerta bili su mladi barski umjetnici Luka Perazić (violina) i Simo Šišević (klavir) koji su školovanje završili na prestižnim muzičkim koledžima u Londonu. Ovaj duo je na scenu donio jednu novu energiju, svježinu i teatralnost u izvođenju koja u kombinaciji sa nemjerljivim talentom čini da se publika osjeća privilegovanom što svjedoči njihovim koncertnim počecima.

Šišević redovno nastupa u Velikoj Britaniji i Evropi, a povratak sali u koji je načinio svoje prve pijanističke korake uvijek donose posebno iskustvo.

„Sa publikom imam jedan poseban odnos, čini mi se, to su ljudi koji prate moj rade i uvijek dolaze na moje nastupe. Biti ovdje je veličanstven osjećaj i najslobodnije se osjećam da sviram“, ushićen je bio Šišević nakon još jednog briljantnog nastupa pred svojom publikom.

Ljubav prema umjetnosti i muzici, Šišević kaže, u njega je utkala profesorica klavira Maja Basarab. Za nastup pred njom i danas se posebno priprema, ali ističe da je najteže svirati pred samim sobom.

„Uživanje je svirati za publiku. Nas dvojica smo večeras uživali u svakoj noti koju smo odsvirali, u svakom kontaktu sa publikom. Naravno to sve prati veliki rad i trud ali o tome se ne govori jer se rad vidi na sceni“, kazao je Šišević dodavši da su se i repertoarski potrudili da u koncertu uživaju sve generacije.

Perazić i Šišević izveli su djela Morisa Ravela i Sergeja Rahmanjinova.

Bonus video: