Kotor: Sjutra predstavljanje monografije Željka Brguljana "Život Meduse"

U Pomorskom muzeju Crne Gore predstavljanje nove knjige poznatog bokeljskog pisca i istoričara umjetnosti

2414 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Monografija „Život Meduse/The life of the Medusa“ autora Željka Brguljana, poznatog bokeškog pisca, slikara, istoričara umjetnosti i istraživača pomorske prošlosti Boke koji živi i radi u Zagrebu, biće predstavljena u petak, 28. jula sa početkom u 20 sati u Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru.

Promocija knjige je organizovana u saradnji te institucije i Hrvatskog pomorskog muzeja iz Splita. U dvojezičnoj knjizi na hrvatsjom i engleskom jeziku, predstavljena su likovna svjedočanstva, putovanja i stradanja parobroda “Medusa” sa kraja 19.vijeka, kompanije "Lloyd Austriaco" iz Trsta, a za koju je plovio veliki broj pomoraca iz Boke.

Parobrod 'Medusa'
Parobrod "Medusa"foto: Siniša Luković

“Medusini” portreti kroz koje pratimo sudbinu tog broda od trenutka rađanja – izgradnje 1883.godine u Trstu, preko odrastanja do prvih borbi s morskim ciklonama, potom su tu slike broda sa njegovih dalekih putovanja na zapad i istok svijeta – iz Brazila i Indije, te slike koje su prikazivale “Medusu” na vrhuncu moći. Na kraju priča završava portretom ranjene “Meduse” iz njenih zadnjih dana – sa stradanja u nasukanju na jedno od Andamanskih ostrva u dalekom Bengalskom zalivu, 1898. godine.

“Medusini” sačuvani portreti svjedoče lijepe i teške trenutke u životu jednog broda koje su tada zapovijedali i mnogi pomorski kapetani iz Boke Kotorske koji su plovili za kompaniju "Lloyd Austriaco". Ova monografija nastala je nakon što je autor u svom naučno-istraživačkom radu naišao na neobično veliki broj portreta parobroda “Medusa”.

Postupnim traganjem kroz literaturu, arhivsku dokumentaciju i zbirke, otvorio se nesvakidašnji život parobroda “Medusa”, koji pokazuje da i brodovi, poput ljudi, imaju zanimljiv i uzbudljiv životni tok.

Autor monografije, Željko Brguljan maturirao je na matematičkoj školi u Kotoru, a diplomirao na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Nastavnik je srednjoj školi u Zagrebu. U okviru naučno-stručnog rada, objavljuje teme iz kulturne baštine, većinom Boke Kotorske, posebno istražuje maritimno slikarstvo i pomorski ex voto.

Objavio je, uz brojne članke, desetak knjiga, među kojima: “Pomorstvo Boke kotorske na slikama Bazija Ivankovića = The Maritime Life of the Bay of Kotor in the Paintings of Bazi Ivancovich” (2011), “Na granici mora i neba - Zbirka maritimnog slikarstva iz župne crkve Rođenja Blažene Djevice Marije u Prčanju = At the Border of the Sea and Sky. The Collection of Marine Painting from the Parish Church of nativity of the Blessed Virgin Mary in Prčanj” (2015.), “Zbirka moderne i suvremene umjetnosti svetišta Gospe od Škrpjela na otoku pred Perastom = The Collection of Modern and Contemporary Art of the Shrine of Our Lady of Škrpjel on an Island of Perast” (2019.).

Učestvovao je u radu više naučnih skupova. Autor je tematskih izložbi iz kulturne baštine Boke Kotorske, među kojima: Boka kotorska u hrvatskom slikarstvu (Zagreb, 1998., koautor Tonko Maroević), Bokeljska mornarica i njeni kapetani (Zagreb, 2006., koautor Josip Gjurović), Slikarsko djelo B. Ivankovića (Zagreb, 2006., koautor Nada Fisković), Iz prošlosti Boke kotorske – Kravata u Bokelja = Dalla storia delle Bocche di Cattaro – La cravatta tra i Bocchesi (Padova, Trst, Tivat, Zagreb, pula, Rijeka, 2009.–2014., koautor Nikola Albaneže), Zavjetni darovi bokeljskih pomoraca = Votive Offerings of the Boka Bay Mariners (Zagreb, 2014., koautor Arijana Koprčina).

Objavio je nekoliko literarnih radova, niz eseja te knjigu pripovijetki “Priče sa Prčanja” (2020.) i zbirku pjesama “Olujni kompas” (2021.). Kao slikar, Brguljan je izlagao je na 25 samostalnih izložbi i mnogim žiriranim skupnim izložbama na europskom i američkom kontinentu. Dobitnik je više nagrada na izložbama u SAD-u. Likovna monografija o njegovu radu, autora Nikole Albanežea, objavljena je 2014. u izdanju Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Na promociji monografije “Život Meduse” u Kotoru će osim autora, govoriti i i istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković, zamjenica direktora Hrvatskog pomorskog muzeja iz Splita Mirja Lovrić i direktorka Pomorskog muzeja Crne Gore iz Kotora, Maja Uskoković.

Bonus video: