"Posljednji čin" izveden u Budvi: Intimna i duhovita predstava o smrti

Riječ je o autorskom projektu Lucije Barišić u koprodukciji Umjetničke organizacije Pierre Vally sa Zagrebačkim kazalištem mladih te uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske

1210 pregleda 1 komentar(a)
Predstava "Poslednji čin" izvedena u Budvi, Foto: Grad teatar
Predstava "Poslednji čin" izvedena u Budvi, Foto: Grad teatar

Dramski program 37. festivala Grad teatar nastavljen je sinoć na sceni između crkava igranjem predstave “Final Act”.

Riječ je o autorskom projektu Lucije Barišić u koprodukciji Umjetničke organizacije Pierre Vally sa Zagrebačkim kazalištem mladih te uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Predstava "Final Act" ispričana je na intiman, ali duhovit način iz perspektive smrti kao finalnog čina. Barišić se u ovoj monodrami vraća u djetinjstvo, prisjeća se smrti majke, postavlja pitanje kolektivnog straha od smrti, otvara i mapira karte sjećanja, mjesta događanja i čekanja završnog čina.

Predstava 'Poslednji čin'
Predstava "Poslednji čin"foto: Grad teatar

U drugom dijelu tema je život te se sklapa veza između optimizma i straha u kojoj na kraju pobjeđuje optimizam. Interakcija sa publikom je konstantna tokom jednosatnog izvođenja, a budvanska publika ju je tokom igranja predstave više puta nagradila aplauzom.

Barišić je, nakon izvođenja, kazala da je oduševljena reakcijama publike kao i samim ambijentom između crkava, iako je bio izazovan.

"Predstava je intimnija i u zatvorenom prostoru, zbog toga je bilo izazovno igrati je na otvorenom. Kakva je ljepota igrati predstavu uz more i sa svime što se dešava okolo. Publika je bila predivna, bilo je dosta poznatih ljudi koje smo ih iskoristili pa su i oni malo učestvovali. Osjećam se zahvalno i jako lijepo, puno lijepih stvari se poklopilo i uklopilo u predstavu", kazala je Barišić i dodala da se predstava dugo pripremala.

"Raznih varijanti predstave je bilo, ovo je finalna i ostalo je još mnogo materijala. Od saradnika bih istakla sve njih, dali su mi ogromnu podršku i prolazili sa mnom kroz sve faze. Svako od njih je odigrao značajnu ulogu u stvaranju predstave, ne gledam na njih kao saradnike već kao na svoju kreativnu familiju, jako smo bliski.Glavni "krivac" za saradnju sa Gradom teatrom je reditelj Boris Liješević", otkrila je ona.

Predstava 'Poslednji čin'
Predstava "Poslednji čin"foto: Grad teatar

“Na moju sreću, ali i kroz životne okolnosti znam Borisa Liješevića. Dugo se nismo vidjeli ni čuli, ali on je rekao ljudima iz Grada teatra da obrate pažnju, oni su se raspitali, pogledali predstavu i na kraju me pozvali. U tom pogledu, zahvalna sam Borisu što sam ovdje u Budvi" kazala je.

Autorski tim pored Barišić čine i umjetnički saradnici za režiju i dramaturgiju Petra Veber, Damir Klemenić, Adriana Josipović, Ana Prolić, Mala Kline i Jadran Grubišić. Muzičari su Luka Žužić i Tomi Novak, za svjetlo je zadužen Marino Frankola, a dizajner promotivnih materijala je Ivor Tomljanović.

Bonus video: