Izložba slika Sbutege 2. avgusta u Kotoru

"Riječ je o figurativnom slikarstvu koje preko prikazivanja fizičke dimenzije ima pretenzije da pronikne u metafizički prostor", stoji u najavi izložbe likovnog opusa Antuna Sbutege

1171 pregleda 1 komentar(a)
Pejzaž Boke, Sbutega, Foto: Antua Sbutega
Pejzaž Boke, Sbutega, Foto: Antua Sbutega

Izložba slika "Itaka" autora prf.dr. Antuna Sbutege, biće otvorena sjutra sa početkom u u galeriji Pomorskog mzuzeja u Kotoru, sa početkom u 20 časova.

Dvadeset slika izrađenih tehnikom ulje na platnu nastale su tokom proteklih trideset pet godina i tematski su vezane za Boku Kotorsku koja je za autora predstavlja životnu luku – Itaku.

Na platnima su prikazani pejzaži Boke, more, brda, nebo, galebovi, golubovi, crkve, palaci, trgovi, palme, njeni jedrenjaci, paroborodi, scene karnevala, kupačice, kao i njena duhovna dimenzija, Bogorodica, anđeli i sveci.

"Riječ je o figurativnom slikarstvu koje preko prikazivanja fizičke dimenzije ima pretenzije da pronikne u metafizički prostor. Autor pokušava da transcendira prikazanu stvarnost, da se poveže sa arhetipskim prostorom kolektivno nesvjesnog, oniričkog, uspostavi sintezu racionalnog i iracionalnog, kao i vremensku sintezu, povezujući razne vremenske slojeve, u težnji da probije opnu koja dijeli hronološko vrijeme od vječnosti, s dozom poetske nostalgije", stoji u najavi izložbe likovnog opusa uglednog univerzižtetskog profesora, književnika i nekadašnjeg ambasadora Crne Gore pri Svetoj Stolici u Vatikanu, odnosno bivšeg admkirala Bokeljske Mornarice, dr Antuna Sbutege.

Bonus video: